Ljubomorni zbog nesigurnosti

Neki smatraju ljubomoru znakom ljubavi i kažu da, ako nema ljubomore, nema ni ljubavi. Ljubomora nije znak ljubavi, već nesigurnosti, i kada se s njom pretera, može potpuno da uništi vezu i da voljenu osobu jako brzo odbije od vas i navede je da nikad više ne poželi da bude u vašoj blizini.
Ljubomora najviše potiče od straha i nesigurnosti. Ljubomorna osoba se plaši da nije dovoljno dobra za voljenu osobu, da će voljena osoba vrlo lako naći sebi nekog boljeg i onda je ostaviti, i zato svaki kontakt voljene osobe s nekim suprotnog pola (nekada i s prijateljima istog pola, ili sa sopstvenom porodicom) izaziva strah od gubitka, a onda neretko krene i ljubomorni ispad, bilo odmah tad, bilo kasnije. Neposredni povod može da bude sasvim bezazlen, neko je voljenu osobu pitao koliko je sati, ili joj se osmehnuo a ona uzvratila osmeh, voljena osoba je s nekim razgovarala… Kod izrazito nesigurne osobe sve to može prouzrokovati strah, jer se (iracionalno) plaši da bi voljenoj osobi čak i taj slučajni prolaznik koji pita koliko je sati bio bolji partner.
Nesigurnost će često ići i s nedostatkom poverenja. Ako neko ne veruje u sebe, kako da veruje nekom drugom? Ukoliko neko sebe smatra nedovoljno dobrim, kako da poveruje da voljena osoba ne deli njegovo mišljenje? Uz to, ako je neko sam sklon prevarama, teško da će verovati da je neko drugi pošten, makar taj neko bila i voljena osoba.
Naravno, dešava se i da voljena osoba zaista bude sklona preljubi, ali se i tu može postaviti pitanje da li je nesigurna osoba podsvesno tražila nekog sklonog prevari, ili je, možda, neverstvo reakcija na "gušenje" i agresivnost ljubomornog partnera (ne kažemo da je u takvoj situaciji neverstvo opravdano, bolje bi bilo prvo prekinuti vezu koja "guši", a onda biti sa nekim drugim).
Za izrazito ljubomorne osobe moglo bi se pokazati korisnim da prvo porade na svom samopouzdanju, pre nego što se upuste u vezu. A ako ste vi s preterano ljubomornom osobom? Najbolje je skloniti se, pre nego što vas to emotivno toliko povredi da dugo nakon toga ne budete sposobni nizašta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.