U trendu

Ljudi s ovim tipom ličnosti imaju bolji seksualni život, tvrde naučnici: Da li ste i vi među njima?

43 odsto žena pati od seksualne disfunkcije – niskog libida, retkih orgazama, bolnih snošaja, prema studiji iz 2014. objavljenoj u časopisu Sexual Medicine. I dok neki veruju da je to zbog zdravstvenog stanja, to zapravo može biti rezultat njihove ličnosti.

Prethodna istraživanja su pokazala da loše zdravlje i bolesti, poput dijabetesa, mogu doprineti seksualnoj disfunkciji ili poremećaju. Međutim, još uvek se malo zna o uticaju koji može imati nečija ličnost i reakcije osobe na stresne situacije, piše Your tango.

Dakle, istraživači su pregledali 50 žena koje su u to vreme lečene od seksualne disfunkcije. Oni su podvrgnuti testovima ličnosti da bi se videlo sa kojim karakteristikama se najviše identifikuju, kao što su ekstraverzija, prijatnost, savesnost, emocionalna stabilnost i otvorenost za iskustvo. Zatim je od njih zatraženo da ocene svoje mehanizme suočavanja – na primer, prihvatanje naspram ispuštanja. U zavisnosti od toga kako se nosimo, kaže studija, možemo povećati ili smanjiti stres situacije.

Na osnovu odgovora žena, istraživači su otkrili da su one bez ekstrovertnih sklonosti, koje su osobine koje obično čine osobu pozitivnom, otvorenom i energičnom, imale lošiju seksualnu funkciju. Studija je takođe otkrila da su žene koje su imale ove ekstrovertne sklonosti, kao i žene koje su bile otvorene za iskustvo – kao što su osobine inventivnosti i radoznalosti – imale tendenciju da se bolje ponašaju u seksualnom odnosu, za razliku od žena koje su bile introvertne ili nisu toliko otvorene za različite iskustva. Isto važi i za žene koje su imale tendenciju da se loše nose sa negativnim situacijama, kao što su upotreba supstanci ili agresivno ponašanje.

Postoje i druge studije koje su pronašle slične tvrdnje, povezujući ekstrovertnost sa boljim i obilnijim seksualnim životom. Drugim rečima, zadovoljavajući nivo vašeg seksualnog života može biti određen koliko ste pozitivni prema toj osobi uopšte. Dakle, šta ovo zapravo znači za one koji ne spadaju u životnu kategoriju zabave? Da li su introverti u svetu osuđeni na znatno manje zadovoljavajući seksualni život od svojih ekstrovertnih kolega? A šta ako ste i sami više introvertni? Ne brini! Postoje načini da promenite vreme u spavaćoj sobi.

Savetnik za prevenciju Meri Džejn Minkin, MD, klinički profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl o nalazima studije, kaže da želi da podstakne žene da budu što zdravije u svim aspektima života, uključujući otvorenost za nova iskustva, tako da imaće bolji seksualni život.“

Istraživanja su takođe pokazala da će pronalaženjem pozitivnijih načina da se nose sa situacijama, žene sa seksualnom disfunkcijom moći da poboljšaju svoj seksualni život. Ovi mehanizmi suočavanja mogu uključivati nešto poput emocionalne podrške, kao što je razgovor sa terapeutom, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.