Ljuti na njih – ili pod stresom?

Svako je ponekad pod stresom, i zbog toga se ružno ponese – ako živi s voljenom osobom, mogao bi se ružno poneti prema njoj. Bilo bi dobro kada bi takvo ponašanje moglo bar delom da se izbegne, a delom da se razume da ta "eksplozija" zapravo veze nema s vama.
To je jedna od mnogobrojnih stvari koje je znatno lakše reći nego učiniti. Kada vas bes zbog agresivnosti voljene osobe ponese, ili vas ponese vaša sopstvena iziritiranost zbog nečega što vam nije po volji, lako je zaneti se u sukob oko nečega potpuno trivijalnog – a onda vam kasnije ne bude jasno zbog čega ste se, pobogu, "na krv i nož" zavadili zbog toga hoćete li nabavljati tanjire obrubljene crvenim ili plavim. Ko se normalan svađa oko toga? Vas dvoje ste se oko toga nedavno posvađali, a normalni ste, samo je neko tu bio pod stresom ili ste oboje bili pod stresom.
Kada je situacija stresna, sasvim je moguće da nam sve živo smeta, i krupno i sitno. I sasvim je moguće da od sitnica napravimo "krupnice", i da se s najbližom osobom zakačimo ni oko čega, ili oko potpuno trivijalnih stvari. Dešava se mnogima, ne iz zlobe, ne iz želje da povredimo, već zato što u stresnoj situaciji "izgubimo kompas" i zanesemo se u detalje.
Šta učiniti? Možete pokušati, kad ste ljuti i kad ste u sukobu s voljenom osobom, da zastanete i upitate se o čemu je tu zapravo reč, jeste li zaista ljuti na voljenu osobu, ili je uzrok vašeg besa nešto što s voljenom osobom veze nema. Možete pokušati da duboko udahnete i smirite se – bešnjenje i gađanje tanjirima ionako neće pomoći. Naravno, jednom kad se sukob okonča i kad uspete da se smirite, dobro bi bilo izviniti se voljenoj osobi što ste se zbog toga što ste pod stresom (za koji ona nije kriva) izvikali na nju.
A ako voljena osoba, kad je pod stresom, postane agresivna, viče, treska vratima, žestoko se svađa s vama i slično? Pokušajte da to ne shvatite lično, jer ona nije stvarno ljuta na vas, i najverovatnije govori ono što ne misli. Proći će je. A ako često tako besni, i vi nemate nameru to da tolerišete? Kada se smiri, recite joj da vam takvo ponašanje smeta. Ukoliko se takvo ponašanje nastavi svaki put kad je voljena osoba pod stresom – a stresa će biti – na vama je da odlučite da li je to nešto s čime prihvatate da živite, ili biste radije potražili nekog s boljom samokontrolom, nekog ko uspeva da ne porazbija sve posuđe (ili vašu glavu) svaki put kad je pod stresom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.