U trendu

Ljutite se što on utone u san odmah posle seksa, ne bi trebale

Hemikalije u muškom telu se menjaju nakon orgazma. Oslobađa se biohemijski prolaktin, fizički menja njegovo telo i čini ga umornim – objašnjava Dejvid Mekkenzi, seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Dodatno objašnjenje imaju lekari Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige ‘Zašto muškarci zaspu nakon seksa?’.

– Smatra se da napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa – kažu ovi lekari

Svakako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali zna se da nakon se orgazma u telu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osećaj pospanosti, prenosi Reader’s digest.

Kažu da postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tela sveta radnja koja povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo.

Seks i orgazam su vrhunac duhovne svesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je spoljni jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutrašnja eksplozija energije pa žena ne doživljavaju njen gubitak pa je u stanju da se grli i priča satima nakon seksa.

Seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno deluje na vezu.

Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta – najbolje je da se nađu negde u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.

– Oboje, i muškarci i žene se obično osećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspu uvek svi muškarci, neki znaju ostati budni i uživati u druženju i razgovoru s partnerkom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspi – dodaje psiholog Rodžer R. Hok.

To što partner ili partnerka utone u san odmah nakon seksa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerka oseća ugodno u vezi, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.