U trendu

Menjati sopstvene reakcije

U braku, ili bilo kojoj dužoj vezi, naučite mnogo toga. Jedna od stvari koje se nauče u braku jeste to da je jako teško, ako ne i nemoguće, promeniti nekog – eventualno možete da u nekoj meri promenite sebe, odnosno način na koji posmatrate stvari i reagujete na njih.
Mnogi od nas se nadaju da će voljenu osobu vremenom promeniti. Možda ne neke velike stvari, ali sitnice koje vas nerviraju, to će valjda ići, zar ne? Teško. Teško je i dete naterati da promeni nešto što vam smeta, a kada se o odrasloj osobi radi, o osobi koja godinama ili decenijama ili celog svog života ima takve navike kakve ima, i ne želi da ih promeni, to je skoro nemoguće. Ma koliko vam se činilo da bi voljena osoba, i inače blizu savršenstvu, bila baš savršena da promeni na sebi samo dve-tri stvarčice, to teško da će ići. Mnogo je verovatnije da ćete vi duže ili kraće vreme pokušavati da je promenite i na kraju, frustrirani, odustati. Ako imate sreće i prilagodljivi ste, pokušavaćete kraće – i shvatiti da vam je mnogo lakše da promenite način na koji reagujete na ono što vam smeta.
Konkretan primer: vaš dragi nije – Bogu hvala! – od onih koji veruju da je na ženi da čisti ceo stan i održava ga, kao što je njegova mama radila kad je on bio mali. I nije neobično u vašem domaćinstvu da stignete kući, vidite da je on došao ranije i očistio kuhinju. Ali vas iznervira što nije i izbacio đubre. Zar mu je toliko teško bilo da izbaci đubre, zar mu ne smeta što se oseća neprijatan miris iz kante? U takvoj situaciji možete da se nervirate jer nije izbačeno đubre – ili može da vam bude drago što ne morate celu kuhinju da sređujete, već samo da iznesete i bacite kesu s otpacima.
Da ne bude zabune, ova priča se ne odnosi na one teže probleme, kada ste s osobom koja pije, drogira se, bavi se nezakonitim aktivnostima, kocka se, nasilna je… Tu vam je često neophodna pomoć sa strane i najčešće je najzdravije rešenje da pobegnete iz takvih veza, a svakako bi bilo nezdravo „prilagođavati“ se tome. Ali, ako se ne radi o toliko drastičnim problemima, već o nekoliko „stvarčica“, mnogo je lakše promeniti sebe nego drugog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)