U trendu

Mitovi o vagini koji nemaju veze s istinom: Može li ginekolog otkriti s koliko je muškaraca žena imala seks?

Često se piše o prosečnim, poželjnim i izmerenim dimenzijama muških polnih organa, a čini nam se kako je vagina kao organ prava misterija, jer taj reproduktivni organ prate brojni mitovi koji nemaju veze s istinom.

Neki od njih su da je vagina devica posebno uska, nakon gubitka nevinosti vagina je trajno proširena, seks s brojnim partnerima širi vaginu i rađanje nepopravljivo povećava taj organ.

Naravno da takve tvrdnje nemaju veze sa naukom, kao ni sa samom anatomijom ženskog polnog organa. Stručnjaci objašnjavaju kako bi za bolje shvatanje trebali vizualizovati vaginu kao peškir za ruke uguran u čarapu kojeg pridržavate dlanovima. Peškir predstavlja složeno mišićno tkivo vaginalnog zida, čarapa je sama vagina, a dlanovi su mišići karlice koji okružuju vaginu, piše Psychology Today.

Nema užih i širih, uzbuđenjem se vagina prilagođava penisu
Vaginalni mišići su izuzetno elastični pa se ponašaju kao rastegljiva guma, a i kad se rastegnu do svog maksimuma, oni se poput elastične gumice brzo vraćaju u svoj prvobitni oblik.

Upravo to objašnjava kako se ni zbog puno seksa, partnera ni bilo kakve druge „akcije“ vagina širi tek privremeno. Vagina se pri seksualnom uzbuđenju, za razliku od penisa opušta i vlaži kako bi olakšala penetraciju i naposletku oplodnju – vizualizujte opuštanje dlanova (mišića) koji pridržavaju čarapu (vaginu).

Ginekolog ne može da zna koliko je žena partnera imala
Bilo da je žena pornoglumica, ili netko ko je seks praktikovao tek par puta – ne postoji način da ginekolog zna ili pretpostavlja s koliko je muškaraca spavala.

Nakon poroda vagina se vraća u normalnu nakon šest meseci
Iako porod podrazumeva dete prosečne težine od 3,5 kg koje izlazi iz vagine – mišići su sposobni da se prilagode i tome. Ono što se u retkim slučajevima može dogoditi je da se već oslabljeni mišići karlice ne vrate u „formu“ nakon poroda, ali to je retko i većina vagina je ista kao i pre nakon šest meseci od poroda.

Jedini problem koji kod poroda može nastati je pucanje međice, koji je češći kod poroda s epiduralnom i dripom, kao i porođaja u ležećem položaju. Često lekari  forsiraju ubrzanje porođaja, što može rezultovati i pucanjem međice, ali jednostavnom logikom – to se kasnije samo zašije.

Teskoba doprinosi tome da je vagina uža
Budući da je reč o mišićima koji se kod uzbuđenja opuštaju, činjenica je kako je „uskost“ najčešće posledica teskobe i neopuštenosti žene, što u na kraju nije nešto što njen partner želi, piše Elite Daily.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.