U trendu

Moćne strane seksa za psihičko zdravlje i telo

Seks kao intimna i zabavna aktivnost osim zadovoljavanja strasti radi još dosta toga. Moćni oksitocini i endorfini koji se javljaju nisu zaslužni samo za onaj ugodan osećaj nakon seksa – već deluju i kao prirodni lekovi.

Ovo su samo neke od moćnih strana seksa za psihičko zdravlje.

Poljupci su jači od karijesa 

Ljubljenje potiče lučenje sline, a to olakšava čišćenje ostataka hrane između zuba i snižava nivo kiselosti u ustima. Učinak poljupca sličan je žvakanju žvakaće gume bez šećera.

Zagrljajima protiv štucanja

Zaboravite na zaustavljanje disanja ili kockicu šećera pod jezikom, snažan zagrljaj toliko je moćan da će pritisnuti dijafragmu i olakšati dosadno štucanje.

Glavobolja najgori izgovor

Osim što povećava dotok krvi u mozak, potiče proizvodnju dobrih hormona i smanjuje nivoe hormona stresa, ‘vežbanje’ ima i opuštajući učinak – idealno za migrene i glavobolje.

Seks čuva mozak i pamćenje 

Baš kao i vežbanje, seks poboljšava cirkulaciju i dotok krvi do mozga, a to rezultuje većim osećanjem budnosti, fokusiranosti pa u starijoj dobi smanjuje i rizik od Alchajmera.

Smanjite rizik od pojave dijabetesa
Na primer, žene koje redovno izvode kardio treninge u trajanju od 150 minuta sedmično, i oko 60 minuta vežbi snage imaju gotovo dvostruko manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. U vežbanje se ubraja i seks koji za sat vremena može istopiti čak 500 kalorija.

Zaboravite na depresiju

Seks potiče stvaranje oksitocina, onog koji se otpušta i tokom vežbanja, meditacije i smeha. Takav ‘trening’ smanjuje teskobu i ublažava simptome depresije, smatraju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar