Mogao bi vas emotivno povrediti ako… (1)

Fizičko nasilje nije naivna stvar, ali nasilje ne mora da bude fizičko kako bi vas povredilo – postoje i oni koji vas nikad ne udare, ali vas emotivno konstantno povređuju, omalovažavaju, svedu vam samopoštovanje na nulu. Evo nekih signala da bi moglo da se radi o osobi koja će vas povrediti na taj način – sklanjajte se od takvih!
Stalno nekog krivi za nešto. Možda krivi drugog vozača koji mu je presekao put, ili šefa zato što je kreten, ili bivšu devojku jer mu je uništila život. Ili sve to zajedno, i mnogo više – stalno mu je neko kriv za nešto. Ovakvu osobu nije uvek lako prepoznati na početku, jer negativne stvari koje priča o drugima budu uvijene u kompliment upućen vama, na primer: "Nimalo nisi nalik na kučku s kojom sam ranije izlazio". Međutim, ako bivšu naziva kučkom koja mu je uništila život, neće ni prema vama biti bolji – uvek će mu neko drugi biti kriv, taj drugi će biti onaj ko mu je najbliži, a ako budete u vezi s njim, to ćete biti vi.
Ogorčen je. Ovakve osobe nisu u stanju da prihvate činjenicu da život nekad nije ni lak ni fer. Umesto toga, stalno se ponašaju kao da je njima lično naneta nepravda. Kod njih, to je odbrambeni mehanizam, koji služi tome da prikrije strah od toga da su oni ti koji su neuspešni – pre ili kasnije, postaće ogorčeni na vas jer ste im vi naneli neku nepravdu.
Smatra sebe privilegovanim. Privilegovanim u smislu da, ako je život već tako nepravedno težak, onda ni on ne mora da poštuje bilo kakva pravila, ima pravo da radi šta god hoće kako bi se osetio bolje, ma koliko to nekog drugog povredilo. Ako mu dopustite da vam se približi, smatraće da ima pravo da vas povredi svaki put kad ne bude po njegovom.
Smatra sebe superiornim. Ovakvim ljudima nije dovoljno da se osećaju dobro; moraju da se osećaju bolje nego ostali u njihovoj okolini, sebe vide boljim od ostalih. To se nekad iskaže u takmičarskom ponašanju ili u tome što se ponašaju kao pravednici. Kako bi se oni osetili bolje, neće oklevati da vas unize, ali ih je u početku teško prepoznati, jer bi mogli da vas navedu da verujete da i vas smatraju superiornim u odnosu na druge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.