Moguće je biti previše suzdržan

Niko ne voli da se na njega izderu, da ga udare i slično, i svima se savetuje da se suzdrže od agresivnih reakcija. To je, generalno uzev, dobar savet, jer se prekomernim ispoljavanjem agresivnosti stvari samo pogoršavaju, ali, s druge strane, ne treba biti ni previše suzdržan.
Zar to postoji? Postoji, i te kako. To su one situacije u kojima jedno od partnera hoće nešto da raspravi ili stvar čak dospe do svađe, a ono drugo ostane „mrtvo hladno“. Ono prvo govori povišenim glasom, vređa, dospe i do vikanja, a ono drugo ostaje potpuno mirno, smireno odgovara ili, kad mu odgovaranje dosadi, ignoriše razbesnelog partnera ili partnerku.
Zbog čega je takvo smireno ponašanje loše? Zar nam ne savetuju svima da na miran način rešavamo probleme, bez dreke i gađanja posuđem? Pa, ako znate kako nastavlja scena koju smo počeli da opisujemo, znate i deo odgovora na to pitanje. Naime, partner ili partnerka koji su počeli s povišenim glasom i prešli na vikanje vrlo često će na preveliku dozu suzdržanosti reagovati fizičkim nasiljem.
Otkud takva agresivnost prema nekome ko se trudi da ostane suzdržan? Zašto toliko „necivilizovana“ reakcija na civilizovano ponašanje? Zato što se prevelika suzdržanost tumači kao nezainteresovanost, kao izostanak reakcije. A kada je neko nečim uznemiren toliko da se razbesni, želi da i druga strana reaguje, da vidi da i druga strana nešto oseća, da joj je stalo. Da li to znači da se od fizičke agresivnosti do koje na kraju dođe očekuje pozitivan rezultat? Ne bukvalno pozitivan, ali u takvom trenutku je bilo kakva reakcija bolja od nikakve.
Dakle, ma koliko vi cenili civilizovano ponašanje i trudili se da se suzdržavate, nije loše da dopustite da se vaše emocije koliko-toliko vide. Ne dotle da postanete fizički agresivni, to bi bilo previše, ali dovoljno da se vidi da reakcija postoji, da vam nije potpuno svejedno što su se partner ili partnerka žestoko uzrujali. Jer, ne samo da prevelika suzdržanost može da dovede do fizičke agresivnosti, može da dovede i do toga da budete ostavljeni (opet jer ostavljate utisak da vam nije stalo). Ne dopustite to!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.