U trendu

Muškarci koji ovo rade s novcem su pet puta – neverniji

Mnogo je razloga zbog kojih se ljudi odlučuju na prevaru i nemoguće je sa sigurnošću znati da li će vas partner na taj način izdati, ali istraživanje je pokazalo da među varalicama postoje neke uobičajene osobine. U stvari, jedno je istraživanje pokazalo da je pet puta verovatnije da će muškarci s jednom novčanom navikom varati, zato – ako financijski izdržavate partnera, možda bi trebalo da pripazite.

Inferioran ili superioran položaj – povod za varanje

Studija iz 2010. predstavljena na 105. godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja pokazala je da što je muškarac ekonomski zavisniji od svoje partnerke, to je verovatnije da će je prevariti.

Autorka istraživanja, dr. Kristin Manč, docent sociologije na Univerzitetu Konektikat, ispitala je podatke na više od 1.000 muškaraca i 1.500 žena, starosti od 18 do 28 godina, koji su ili bili u braku ili su zajedno živeli s istim partnerom najmanje godinu dana.

Otkrila je da je za muškarce koji su u potpunosti zavisili od prihoda svoje partnerke pet puta veća verovatnoća da će varati, za razliku od muškaraca koji su u vezu uložili podjednak iznos novca. Istovremeno, i muškarci koji su zaradili znatno više od svojih partnerki takođe će verovatnije varati. Prema zaključcima istraživanja partneri najmanje varaju kada je njihov dohodak veći do dohotka partnera, ali s tim da je partner ipak ostvario barem 75% njegovog prihoda.

Situacije kada je lakše prikriti varanje

“Na jednom kraju je činjenica da zarađivanje manje novca od partnerke može ugroziti polni identitet muškaraca dovodeći u pitanje tradicionalni pojam muškarca kao hranitelja”, rekla je Manč. “S druge strane, muškarci koji zarađuju mnogo više novca od partnerke najčešće su na poslovima koji nude i više mogućnosti za varanje – poput dugog radnog vremena, putovanja i većih primanja – zbog kojih je varanje lakše prikriti.”

S druge strane, žene koje su finansijski zavisile od partnera nisu sklonije varanju.

“Čini se da ekonomska zavisnost za žene ima suprotan učinak: Što su više zavisne od partnera, to je manja verovatnoću da će se upustiti u aferu”, navodi Manč.

Prema studiji, žene koje su u potpunosti zavisile od prihoda partnera za 50% su manje varale od žena koje su zaradile jednak iznos kao i njihov partner. U međuvremenu su žene koje su ostvarile veći deo prihoda domaćinstva ili ukupan prihod, imale su 75% manje šanse da varaju svog partnera. “Za žene zarađivanje manje novca od muškog partnera nije prijetnja, to je status quo”, objašnjava Manč.

“Ekonomski zavisne žene mogu se susresti s manje prilika za prevaru i mogu da donesu proračunatu odluku da varanje jednostavno nije vredno toga.”, zaključuje autorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.