Muški i ženski stavovi prema tehnologiji

Tehnološka dostignuća koriste i muškarci i žene, ali ne uvek na isti način. Neko bi se mogao upitati – otkud sad to? Na koliko se to načina, moliću, može koristiti toster? Ne mislimo toliko na aparate za domaćinstvo, mada, kako se trendovi kreću, nije nemoguće da će i tu doći do nekih izmena. Međutim, kad se radi o tehnologiji koja se koristi na poslu, ili o stvarčicama kao što su mobilni telefoni ili MP3 plejeri, tu već dolazi do izraženije razlike.
Naravno, i muškarcima i ženama je bitno da tehnološka naprava koju koriste može da uradi ono za šta je napravljena (kompjuter koji se svaki čas kvari neće oduševiti ni muškarca ni ženu). Međutim, dalje od osnovne funkcionalnosti stavovi počinju da se razlikuju. Muškarci na sve tehnološke "zvrčkice" gledaju kao na igračke i zanima ih šta sve one mogu da urade. Oni će najčešće znati za apsolutno sve opcije koje njihov mobilni telefon ili digitalni fotoaparat ili šta god imaju i umeće da upotrebe sve te opcije. Neće ih uvek i upotrebljavati, ne ako im nisu stvarno potrebne, ali umeće da ih upotrebe.
Ženama je, sa druge strane, važniji izgled. Kako će im se maska mobilnog uklopiti uz garderobu? A MP3 plejer? Žene sve više novca troše na tehnološke "igračke", ali ne zato što ih tehnologija kao takva zanima (nije retkost da žena koja ima mobilni telefon sa hiljadu opcija ume samo da zove, prima pozive i prima i šalje SMS poruke), već zato što je stvar prestiža imati skup mobilni (dobro, iz istog razloga i muškarci mogu da nabave neki aparat), a i maska mobilnog ukrašena štrasom im se lepo uklapa uz narukvicu. Dakle, tehnologija kao modni detalj.
Ovako različit pristup tehnologiji može dovesti do sukoba. Tipičan primer je kad žena želi da na poslu ima laptop, iako je bar dvostruko skuplji od običnog kompjutera istih mogućnosti (ali izgleda tako slatko i fensi), ili najnoviji model mobilnog koji tako lepo izgleda, iako i njen stari mobilni odlično radi i savršeno vrši svoju funkciju – a to sve treba da ide preko džepa njenog dragog. Kada muškarac nabavi najnoviji model digitalnog fotoaparata, on će taj fotoaparat i upotrebljavati sa svim njegovim opcijama i slikaće šta god stigne, dokle god mu nova igračka ne dosadi; žena će često i s najnovijim modelom bilo čega raditi ono isto što je radila i sa starim, pa je muškarcu jako teško da shvati zbog čega žena uopšte želi tu novu stvar (a ni žena ne ume da racionalno objasni svoje želje).
Rešenje ovakvih sukoba? Teško je reći. Možda je to dogovor između partnera o zajedničkom budžetu koji se izdvaja za "igračke" (igračke za nju i igračke za njega) – pa se svako igra svojim novim stvarima onako kako želi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.