Muškobanja i mačo nisu nepristojni

Kada se govori o muškobanjastim ženama i mačo muškarcima, oni se često poistovete sa ženama i muškarcima koji se ponašaju grubo, hrakću i pljuju, psuju, tuku se, muškarac mora obavezno da lupa šakom o astal (to mu dođe kao neki dokaz muškosti). Ukratko, poistovete se s agresivnim i nepristojnim osobama. A uopšte se ne radi o istom.
Muškobanjaste žene će često, u manjoj ili većoj meri, fizički ličiti na muškarce ili dečake. Ipak, nije uvek tako; postoje i žene koje zbog stava i odeće koju nose podsećaju na muškarce ili dečake, a kada obuku haljinu, našminkaju se i malo "umekšaju" ponašanje, deluju veoma ženstveno. A ima i muškobanjastih žena krupne građe koje i uz sav trud izgledaju ženstveno koliko i Švarceneger u haljini. Muškobanje su često još kao devojčice više volele društvo dečaka, igrale fudbal s njima, neretko su bile i ponosne kada ih neko pobrka za dečake. Kao odrasle, sklone su tome da dominiraju, da i bukvalno i metaforički nose pantalone, i njihovo ponašanje može nekad da bude i prilično grubo. Međutim, sve navedeno ne znači nužno da će one u društvu da podriguju, ispuštaju gasove, hrakću i pljuju, češu se između nogu, psuju, počinju svaku drugu ili svaku rečenicu sa: "E, br’te, (dodati psovku po izboru)…".
Mačo muškarci: po potrebi će se potući, smatraće sramotom da ne mogu da ponesu nešto teško, ponašaće se dominantno. Gledanje fudbalskih utakmica mnogi od njih smatraće obavezom, a plakanje ili pokazivanje želje za romantikom nečim što ne priliči pravim muškarcima (mada će neki od njih potajno želeti romantiku u vezi, onda kad njihovi ortaci ne mogu da ih vide). Nekakvo "lickanje" ne dolazi u obzir, mada to ne znači da moraju da budu prljavi i zaudaraju – to što će se rado oznojiti u teretani ne znači da su nesposobni da se nakon toga istuširaju. A neće ni svi pričati samo u psovkama, pljuvati, puštati gasove i slično.
Osobe koje stalno psuju, hrakću i pljuju, svaka druga reč im je "br’te", podriguju i puštaju gasove na javnim mestima, često prave nepristojne gestove, večito zaudaraju jer im ne pada na pamet da se istuširaju su, kratko i jasno – nekulturne osobe. Bez i trunke domaćeg vaspitanja, s rečnikom koji obuhvata pet reči i lošim higijenskim navikama. Neke muškobanjaste žene i mačo muškarci ponašaće se na ovakav način jer je to njihova predstava "opasne žene" i "pravog muškarca", ali tu se radi o primitivizmu, a ne o muškobanjastim ženama i mačo muškarcima kao takvim. Često je reč i o osobama veoma nesigurnim u sebe.
Oni koji su sigurni u sebe i sposobni da unutrašnjom snagom dominiraju okolinom (ne odnosi se samo na muškobanjaste žene i mačo muškarce) znaju da primitivizam i prostakluk ne znače da su oni glavni – znače samo da su nevaspitani. Poneka psovka ili malo dobro usmerene agresivnosti s vremena na vreme mogu biti korisni, ali konstatan prostakluk nema svrhu ni efekat izuzev ispoljavanja nevaspitanja.
Zato, molimo vas, bez brkanja ovih pojmova. Muškobanjaste žene i mačo muškarci su, kao takvi, sasvim u redu – možda nekome nisu omiljeni tipovi osoba, ali u tim tipovima kao takvim nema ničeg lošeg. Nepristojnost i prostakluk, s druge strane, nisu u redu i treba ih izbegavati koliko god je to moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.