U trendu

Na ovu poruku od bivšeg ni slučajno ne smete odgovoriti

Nakon raskida, neki parovi ostaju prijatelji, neki ne žele nikada više u životu da se vide, a neki, pak, ostaju u međuprostoru gde njihov dalji odnos nije definisan, a problemi iz prošlosti nisu rešeni.
Upravo je ovo nezgodna teritorija na kojoj, psiholozi upozoravaju, može doći do manipulatorske tehnike koja se u Americi naziva „usisavanje“ (hoovering). Iza ovog neobičnog imena krije se podmukla taktika manipulatora koji nema dobre namere!

Zamislite sasvim običnu situaciju. Izašli ste iz veze koja nije bila dobra za vas, pokušavate da se fokusirate na sebe, i odjednom stiže poruka od bivše ljubavi. Naizgled naivan SMS – pita vas kako se zvao neki restoran, ili koji ono beše film u kom je ona super scena, ili jednostavno piše da ipak ne može da prestane da misli na vas. A vi, umesto da se nasmešite i ljubazno odgovorite, odjednom osećate neprijatnost, stres, „kuva“ vam u stomaku i najradije biste bacili telefon kroz prozor, umesto da odgovorite.

Zvuči dramatično, ali nije, ovo se zaista dešava. I to ako ste bili u toksičnoj vezi sa osobom koja vas je manipulisala. A ta poruka je znak da i dalje pokušava da vas manipuliše.

„Usisavanje“ je, objašnjava psihoterapeut Nikolas Moran, najčešća tehnika manipulatora i narcisa u toksičnim vezama i njen jedini cilj je da vas vrati u tu vezu. Ne da bi vam „opet bilo lepo zajedno“, već da bi vas opet zaslepeli drugim tehnikama koje dobro poznaju i potpuno vas zaludeli.

Narcisoidne osobe najčešće će pokušati da budu u vezi s nekim ko je osećajan, dobar, ima izraženu empatiju… I kada ta veza bude pukla, narcis to nikako neće dozvoliti.

„Narcis je na nepoznatoj teritoriji kada je ostavljen, jer odjednom mora da oseća emocije za koje nema kapacitete. Vi ste bili tu da ispunite emotivnu prazninu duboko u njemu, i instinktivno će pokušati da vas ‘usisa’ nazad“, objašnjava psihoterapeut.

Nije, naravno, svaka poruka od bivšeg ili bivše baš ovakva. Ali kako prepoznati razliku?

„Pokušaj bivše ljubavi da stupi s vama u kontakt poštujući vaše granice je u redu. Pokušaj u kojem je, kad razmislite, toj osobi i njenim potrebama jasno data prednost u odnosu na vaše, nije fer i ne zaslužuje odgovor. Jedini cilj takve komunikacije je ponovno uspostavljanje kontrole nad vama“, objasnio je on.

Šta su još signali upozorenja?

Ako se ta osoba nije javljala nedeljama, mesecima, a onda odjednom poslala poruku da više ne može bez vas, ili da baš misli na vas… A ni rečju ne pominje sve što se između vas izdešavalo.

Ili obrnuto, dobijate poruku punu izvinjenja, obećanja o tome kako su se promenili, radili na sebi, ne biste ih prepoznali sada… Ali takve poruke ne znače ništa, jedini znak promene je promenjeno ponašanje.

Možda će vas i ubeđivati – da ste vi bili krivi da raskid i probleme, a da je ta osoba dala sve od sebe, niste imali ni pojma koliko se trudila…

Verujte svom instinktu ako dobijete ijednu ovakvu poruku. I ako vam instinkt kaže da nešto nije u redu, najbolje što možete da uradite za sebe je da ne odgovorite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar