U trendu

Najnovija istraživanja: Razlozi gubitka seksualne želje kod žena i muškaraca

Istraživanja pokazuju da svaka treća žena i svaki četvrti muškarac imaju određene seksualne smetnje. Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak seksualne želje najbrže rastući poremećaj poslednjih godina.

Žene

1. Naječešći uzroci gubitka seksualne želje kod žena
Svađe i konflikti s partnerom kod žena su glavni uzročnici gubitka želje. Kod žena se seksualnost velikim delom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima i svađom, ne mogu istovremeno da budu otvorene za erotske igre. Kod muškaraca je to sasvim drugačije.

2. Ženama je potrebna harmonija?
Načelno, da. Može se reći da kod otprilike 70 odsto žena koje ne osećaju potrebu za seksom zapravo nešto nije u redu s vezom.

3. Smanjuje li se seksualna želja starenjem?
I da i ne. Jedna nova studija pokazala je da veću ulogu pritom igra dužina veze. To zapravo znači da žene starije od 50 godina s novim partnerom mogu i te kako da uživaju u krevetu.

4. Šta umanjuje seksualnu želju kod mladih žena?
Kontracepcijske pilule. Neki hormoni ženskog tela nepovoljno utiču na nivo muških hormona. To dovodi do smanjenja polne želje. U takvim slučajevima bi trebalo preći na kontracepcijske pilule s drugim gestagenima.

5. Razlozi problema sa postizanjem orgazma kod toliko žena
Najčešći uzroci takvih situacija su duševno stanje i konflikti u odnosu s partnerom. Organski uzroci ređe su odgovorni za takve poteškoće.

6. Šta pospešuje seksualnu želju da bude snažnija?
Magnetni prsten koji je po mogućnosti potrebno nositi i nekoliko sati, a minimalno 30 minuta pre seksualnog odnosa. Na taj način se podstiče prokrvljenost utrobe i povećava polna želja.

Muškarci

1. Muškarci žele i mogu uvek?
Reč je o starom mitu, koji bi jači pol želeo da je istinit. Ako im to ne pođe za rukom, ubrzo će se javiti frustracije.

2. Ima li muškaraca koji nemaju želju za seksom?
Na nedostatak polne želje žali se, prema procenama stručnjaka, otprilike 15% muškaraca. U brojnim slučajevima uzročnici su stres i svakodnevna preopterećenost. Problemi u vezi kod muškaraca igraju manje važnu ulogu nego kod žena. Muškarcima bolje prave razliku između konflikata u vezi i seksualne želje.

3. Situacija kad žele, a jednostavno – ne mogu?
Smetnje potencije, koje se nazivaju i erektilna disfunkcija, predstavljaju nesposobnost muškarca da postigne erekciju. Muškarci koje pogađa taj problem nisu u mogućnosti da zadovolje svoju partnerku. Otprilike devet odsto muškaraca između 40 i 70 godina pati od teške erektilne disfunkcije. U većini takvih slučajeva od pomoći mogu biti sredstva za potenciju, no s tim preparatima treba biti oprezan i uzimati ih samo uz prethodnu konsultaciju s lekarom.

4. Još smetnji libida kod muškaraca?
Alkohol i lekovi, posebno antidepresivi, mogu da dovedu do gubitka polne želje. Ponekad je problem i u prevremenoj ejakulaciji. Kako se ne bi konfrontirali s tim problemom, muškarci jednostavno izbegavaju spolne odnose. Dobro je znati da se prevremena ejakulacija može uspešno sprečiti primenom određenih tehnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.