U trendu

Nalaženje partnera ili partnerke u pedesetim (2)

Imate pedeset-i-nešto, pre izvesnog vremena ostali ste sami, ne želite da tugujete i samujete do kraja života, radije biste da nađete nekog, možda kao prijatelja/prijateljicu, možda, vremenom, i nešto više. Samo, već ste malo i zaboravili kako to s upoznavanjem ide, i po glavi vam se roje mnoga pitanja.
Kada bi trebalo nekog pitati da izađete? Tu zaista nema pravila, poslušajte svoj instinkt. Ako nije verovatno da ćete osobu koja vas je zainteresovala ponovo sresti, možete i odmah da pitate. Ukoliko je neko koga povremeno srećete ovom ili onom prilikom, tu već nema žurbe; sačekajte dok vam ne bude delovalo da je pravi trenutak. Pored toga, ne zaboravite da taj izlazak ne mora da bude ništa formalno ni dugačko – možete se naći i usred dana. Ne bi trebalo da je suviše teško predložiti nekome da izađete na kafu.
Zainteresovao vas je neko mlađi, ali se osećate malo glupo da priđete mlađoj osobi? Nema razloga za to (naravno, govorimo o prilaženju punoletnim osobama). Najbolji pristup, koliko god velika ili mala bila razlika u godinama, jeste da se nasmešite, ponašate se prirodno, i potražite neke stvari koje vas oboje zanimaju. Razlika u godinama danas sve manje znači. Sad, ako vas ideja prilaženja nekome ko je znatno mlađi od vas zaista uznemirava, problem je u vama, a ne u razlici u godinama. U tom slučaju, možda bi bilo bolje da se držite svojih vršnjaka, bar dok ne postanete dovoljno opušteni i među mlađima.
Nakon duge veze u kojoj ste bili, želite malo da se zabavite, ne tražite ništa ozbiljno, koliko otvoreni treba da budete u vezi s tim? Nije neophodno da date izjavu, pečatirate je i da vam se svedoci potpišu. Neka vaši postupci govore o tome kakve su vam želje. Ako ne zovete osobu s kojom izlazite da dođe kod vas na večeru koju ćete satima pripremati, ako joj ne tražite pomoć oko kućnih opravki, ukratko, ako se samo neobavezno viđate, biće prilično jasno kakve su vam želje. Naravno, vremenom se vaše želje, pa samim tim i vaši postupci, mogu i promeniti. A ukoliko se osoba s kojom izlazite izjasni da želi dugu vezu, trebalo bi iskreno reći da vi u tom trenutku ne želite takav odnos.
Kako reći svojoj odrasloj ili skoro odrasloj deci da se viđate s nekim? Nekada, deca vas vide samo kao roditelja i ne pada im na pamet da i vi želite ljubavnu vezu s nekim, pa im to što se viđate s nekim teško pada. A nekad neće želeti da se viđate s nekim zato da bi bili sigurni da će im nasledstvo biti kompletno, ili žele da neku porodičnu situaciju održe takvom kakva je. Ipak, radi se o vašem životu, i izuzev ako deca još uvek žive s vama a osoba s kojom se viđate bi im bila loš roditelj, vaše je pravo da mislite na svoje emotivne potrebe. Razmislite kako bi vaša deca mogla da reaguju i smislite šta ćete im odgovoriti pre nego što im saopštite veliku novost, i ne stidite se da mislite i na svoje potrebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.