Naučnici dokazali – u vreme krize muškarci više vole punije dame

Muškarce u razdoblju teške financijske krize i stresa više privlače žene s naglašenim oblinama, tvrde naučnici britanskog Univerziteta Vestminster.

Oni su u eksperimentalnoj studiji pre nekoliko godina polovinu ispitanika intervjuisali tako da su im postavljali pitanja koja povećavaju nivo stresa, dok su drugi odgovarali na banalna pitanja koja ne podižu nivo stresa. Nakon toga obe grupe ispitanika pregledali su slike žena od jako mršavih do punijih.

Foto: unsplash.com/sharonmccutcheon

Oni muškarci kojima je nakon intervjua bila povećan nivo stresa, birali su žene punije figure. Muškarci u nepovoljnim trenucima u životu uvek izabiru „zrelije karakteristike izgleda“, objasnila je autorka studije, dr. Viren Svami.

– Čini se da je oblik tela važan znak fizičke i psihičke zrelosti – kaže Viren.

Oni koji nisu učestvovali u „stresnom“ intervjuu smatrali su da su privlačnije mršavije žene, poput Anđeline Džoli. Ovo, kažu naučnici, objašnjava i činjenicu da se u necivilizovanim kulturama gde većina pripadnika ima manjak resursa za život, cene punije žene.

Pređašnja studija časopisa Plejboj otkrila je da su u poslednjih 46 godina u vreme recesije žene većih oblina češće krasile naslovne strane, nego što je to bilo u vreme ekonomske stabilnosti, piše Daily Mail.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.