Ne ići u krevet nerazrešenih problema?

Jedan od čestih saveta koji su se nekad davali u svrhu dobrog braka jeste da nikada ne treba da u krevet legnete ljuti, nego da prethodno treba da s voljenom osobom raspravite ono što vas muči. Ovaj savet nije uvek primeren.
Naime, kada ste ljuti, uznemireni, iznervirani, sve vam se može činiti gore nego što jeste; intenzivnije nego što jeste; problematičnije nego što jeste. U stanju takvog uzbuđenja nije nimalo teško „od komarca napraviti magarca“, i uopšte ne shvatati da je to ono što radite – kada vas intenzivne emocije obuzmu, teško je pribrano razmišljati; nije isključeno da vam se, bez ikakve zle namere, sasvim iskreno čini „to mora tako da se reši, ili ću da umrem/raskinem/biće kraj sveta“.
Nije da je taj savet davan s lošom namerom – naprotiv. Ukoliko legnete besni, san će vam vrlo verovatno biti lošiji, slabije ćete se odmoriti, i ni to neće baš povoljno uticati na vas. Nimalo ne prija kad vas konstantno kopka nerazrešen problem – to je kao kad vas boli zub pa, iako znate da to nije najpametnija stvar koju možete da učinite, svaki čas jezikom ispitujete bolno mesto.
Pokušajte sledeće: dok ležite ljuti pored partnera ili partnerke, setite se njegovih ili njenih dobrih strana, setite se zbog čega volite tu osobu, zbog čega ste zajedno s njom. To bi moglo da vas delimično umiri i da vam omogući da se probudite smireniji i sposobniji za razuman razgovor.
Nema šanse za to, suviše ste besni? Toliko da vam se čini da biste zadavili voljenu osobu ukoliko ležite pored nje? Onda nemojte ležati pored nje – prespavajte na kauču ili u drugoj sobi. Ni to nije uvek zlo – nekad je veći problem ako ne prespavate u drugoj sobi, ako se malo ne distancirate. Ujutru bi trebalo da budete smireniji i, opet, sposobniji za konstruktivan razgovor o problemima.
Nije problem ako vam je potrebno nešto vremena kako biste se smirili i razmislili o svemu, pa se onda upustili u raspravu s voljenom osobom. Međutim, ako vam postanu neophodne nedelje da razmislite o problemu i smirite se dovoljno da ne gađate partnera ili partnerku nečim ubojitim čim ih vidite umesto da razgovarate s njima, to je već ozbiljan problem, i to takav da nikakav razgovor pre spavanja – a ni nedeljama nakon spavanja – neće imati velike šanse da ga reši. U takvim situacijama mogao bi da pomogne stručnjak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.