Ne postoji veza bez sukoba?

Veoma su česte priče u stilu „u vezama ide ovako, u vezama ide onako“, „nema veze bez ovoga, nema veze bez onoga“… Ukratko, mnogo je generalizacija. One mogu biti tačne za neke, pa i za mnoge veze – ali ne moraju i nisu tačne za baš svaku vezu. Jedna od čestih generalizacija je i da nema veze bez sukoba.
Logika iza ovog uverenja je sledeća: vi i vaš partner ili partnerka neminovno ćete se bar u nečemu razlikovati, što će vremenom dovesti do toga da se bar oko nečega sukobite, pa i posvađate. Nije da je svađa kraj sveta, niti da znači da je vezi došao kraj – posvađate se, pomirite se, napravite nekakav dogovor. Međutim, pošto se međusobno razlikujete, svađa će ipak povremeno biti, kada se na malčice agresivniji način usklađuju te razlike. Zar ne?
Ne, ne uvek. Jeste da se radi o retkim slučajevima, ali postoje parovi koji nikada nisu imali iole ozbiljniji sukob. Kakvi su to parovi? Tu se najčešće radi o osobama koje nisu eksplozivne naravi i koje nisu sklone sukobima – ne o onima koji će na sve da pristanu (takvima u nekom trenutku ipak „pukne film“), već o onima koji sebe prilično dobro poznaju, znaju šta im je prihvatljivo, a šta nije, i u stanju su da mirno obrazlože zbog čega nešto ne žele. Takvi su bili i kad su ušli u vezu, pa se od starta mnogo toga znalo i mnogo toga je bilo prihvaćeno već na samom početku. Kasnija usklađivanja nisu bila burna – u vezi je sve vreme postojala ljubav i jako mnogo međusobnog uvažavanja, pa niko nije osetio potrebu za tim da vikanjem i agresijom zahteva ono što želi.
Zapravo, najpreciznije bi bilo objašnjenje da u takvim vezama do većih sukoba ne dolazi jer se neslaganja prepoznaju i razreše čim se pojave, pa i ne stignu da se razviju u toj meri da svađa postane neophodna.
Da li sve navedeno znači da su opisane veze bolje od vaše, jer vi ste, eto, imali baš žestoke sukobe s voljenom osobom? Ne, jer, kao što smo rekli, ni svađe nisu ni kraj sveta ni kraj veze – veza bez većih sukoba je samo drugačija od vaše, ni bolja ni lošija. A ako ste slučajno i vi u sada već dugoj vezi u kojoj ni jedan jedini put niste imali žestoku svađu, i pitate se da li je tu sve u redu, ili treba da se bojite nekog trenutka u budućnosti kada će se sve srušiti jer „tako to ne ide“, ne bojte se. Nema garancije, naravno, da se nikada nećete posvađati, baš kao što se nikad ne može unapred znati koliko će veza trajati, ali da, postoje i veze u kojima čak i do manjih neslaganja dolazi retko, a do velikih sukoba i ne dođe.
Uživajte!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike