U trendu

Ne robujte pravilima

Sigurno ste sreli ljude koji imaju vrlo čvrsta pravila kojih se strogo pridržavaju. Ovo ima nekih prednosti – organizacionih, recimo, i nedostatak gubljenja vremena – ali striktno pridržavanje rasporeda i propisa u vezi ume da bude jako zamorno.
Od tad do tad će se raditi ovo, a onda će se raditi ono (obaviće se za 43 minuta), posle će se raditi to-i-to… I nema šanse da se raspored promeni, da se ubaci još nešto, osim ako je baš hitno. Opuštenost? Za to se pogleda u rečnik i odbaci se kao nepraktično i kao gubljenje vremena. Ako se ide po rasporedu, stići će se mnogo više. Uživanja, takođe, idu po strogo utvrđenom rasporedu – i to tek nakon što se završi s obavezama.
Zvuči vam poznato? Nije nimalo zabavno. Naravno da je organizacija dobra stvar i da vam dobra, efikasna organizacija pruža vreme i za stvari koje, kad biste sve radili stihijski, ne biste nikad stigli da uradite (što, između ostalog, znači da ne biste stigli ni da se vidite s voljenom osobom jer vam zbog loše organizacije nije ostalo dovoljno vremena za to, plus ionako ne znate gde vam je glava pa vam i nije do izlaženja). I naravno da su neka pravila – kao, recimo, pravila lepog ponašanja – odlična stvar, jer vaše ponašanje čine prijatnijim svima, pa svi, uključujući i osobu koja vam se dopada, rado provode vreme s vama. Međutim, sve to ne znači da pravilima treba robovati.
Ako robujete pravilima, o kojim god pravilima da se radi, voljena osoba može lako da stekne utisak da je vama najvažnije da sve bude "po propisu" – što znači da su vam pravila bitnija i od vašeg dragog ili od vaše drage. A to nije nimalo prijatan osećaj, jer se voljenoj osobi čini da bi je veoma lako zamenio bilo ko ko bi pristao da se ponaša po pravilima. Pored toga, kad se ama baš sve radi "po propisu", to većinu ljudi guši i ne dopušta im da uživaju u bilo čemu, jer je za većinu uživanje usko povezano s opuštenošću, a kako se opustiti ako sve mora da bude pod konac?
Makar i jako voleli pravila i osećali se zaštićeno njima, dobro je opustiti se povremeno, dopustiti da se nešto desi neplanirano, prepustiti se trenutku. U suprotnom, pravila će vas zaštiti i od onog od čega treba (od haotičnog života, na primer) i od onog od čega ne treba (recimo, od ljubavi, jer je ljubav uvek bar delom haotična i ne funkcioniše bez makar povremene spontanosti). Opustite se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar