Ne zaboravite na dodir

Foto: Takmeomeo/Pixabay.com

Nežnost i intima su potrebni svakom paru, a kako veza traje, na neke stvari se pod pritiskom svakodnevnih obaveza zaboravi. Jedna od njih je i redovan fizički kontakt – običan dodir, ne mora da bude ništa više od toga – i onda se partneri i neprimetno udalje.

Stara je priča da je u vezu neophodno ulagati, da moraju da ulažu oboje, i da je trenutak kad počnete da podrazumevate da će voljena osoba uvek biti tu s vama, trudili se vi ili ne, onaj trenutak kada tu osobu počinjete da gubite. Ali, nekad može biti, pod teretom svakodnevnih obaveza, zaista teško održavati bliskost s voljenom osobom, suviše ste pritisnuti drugim hitnim stvarima, suviše u žurbi… Srećom, intima se može održati i sasvim sitnim gestovima – dodir je jedan od onih koji jako pomažu.

Na šta konkretno mislimo? Posle izvesnog vremena u vezi, onda kada već živite zajedno, neretko se desi da najbliže fizičkom kontaktu s voljenom osobom priđete onda kada se pomerite da joj napravite mesto nad lavaboom u kupatilu, ili se pribijete uz zid kako bi ona prošla pored vas u tesnom hodniku. I to sve potpuno nesvesno, bez razmišljanja – volite vi tu osobu, ali žurite, žuri i ona, toliko je toga što treba obaviti… Ako je tako, evo još jedne stvari za “obavljanje”: setite se da se svakog dana dodirnete.

Lepo je ako to dodirivanje može da bude zajedničko ušuškavanje na kauču, malo maženja, naravno da je i vođenje ljubavi divno… Ali, onda kada ste stvarno preumorni ili u žurbi, čak i kraće od toga može da posluži, samo ako je redovno. Na primer, svakog dana se barem jednom poljubite s voljenom osobom (može pred odlazak na posao, ili kad se oboje vratite s posla, ili…).

Ili se držite za ruke dok uveče gledate televiziju, u prolazu se na trenutak priljubite jedno uz drugo, ili… Ne mora dugo da traje, ne mora da bude fizički naporno. Važno je da bude svakodnevno – a onda kada imate vremena i energije, može da bude i nešto duže i fizički zahtevnije.

Probajte! Ne zahteva mnogo od vas, a može jako da doprinese održanju bliskosti i tome da se oboje osećate srećnije i sigurnije.

Ostavite komentar