(Ne)zadovoljniji od drugih

U ljudskoj je prirodi da se večito poredimo s drugima i da svoj uspeh i trenutni status procenjujemo poredeći ga s uspehom i statusom drugih. I tako u svim aspektima života, računajući i muško-ženske odnose. To može da bude korisno, ali može i da donese nepotrebno nezadovoljstvo.

Na šta mislimo? U ovom slučaju, na sve one situacije kada za svoju vezu ili bilo koji njen aspekt pomislimo da je lošija od nečije tuđe, i to nas strahovito pogodi. Čini vam se da je neki par srećniji, da su veseliji nego vi i vaš dragi, da im je ljubav lepša, da sebi mogu da priušte više toga, da im je seks bolji… Apsolutno je nepotrebno nervirati se zbog svega toga.

Za ono materijalno još i možete da procenite imaju li više nego vi, ali šta i ako imaju? Sreća ionako nije u gomilanju materijalnog, tako da teško da bi vas na duge staze usrećilo to što posedujete više nego neki drugi bračni par. A što se tiče toga da su oni srećniji od vas kao par, da su veseliji, da imaju bolji seksualni život, u to niti možete da budete sigurni (možda se foliraju), niti bi to trebalo da bude neko merilo vaše (ne)sreće i (ne)zadovoljstva. Njihov život je njihov, a vaš je vaš.

Bitno je koliko ste kao par zadovoljni vi. Ako ste zadovoljni, kakve veze ima da li je neki drugi par (možda) zadovoljniji? Naravno, uvek može bolje, a možda nečim i niste zadovoljni. Ako imate problema, treba ih rešavati, a ako generalno uzev smišljate kako da vam bude još bolje, može da pomogne posmatrate druge, i „prokljuvite“ šta je to što oni rade, a vi ne radite, pa su srećniji, i da pokušate da procenite da li bi i vama bilo bolje da u tome postupate kao oni ili je to nešto što njima odgovara, ali vama ne bi pomoglo. A možete te koji vam se čine srećnijim od vas i da pitate kako im to uspeva.

Ljudi su obično voljni da pričaju o svom uspehu (već samim tim što im postavljate takvo pitanje upućujete im veliki kompliment) i najverovatnije će vas vrlo rado posavetovati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.