Nećete verovati: Žene u ovim godinama su najraspoloženije za seks, tvrdi ekspertkinja

Ekspertkinja za veze Trejsi Koks (60) iz Velike Britanije u svojoj knjizi ‘Sjajan seks počinje u 50-im’ otkriva različite faze svog ljubavnog života i savetuje ženama kako da uživaju u seksu u svakoj deceniji.

– Sećam se dvadesetih kao vrtoglave mešavine slobode i nesigurnosti. Prekinula sam vezu sa svojim dugogodišnjim dečkom s kojim sam se čak verila na svoj 21. rođendan. Nakon raskida, odlučila sam da neko vreme ostanem sama. Imala sam snažan seksualni nagon i puno maštarija, ali nisam ništa radila po tom pitanju, otkrila je ekspertkinja.

Dvadesete – više lepote, manje za zadovoljstva
– Dvadesete su vreme kada postoji najviše verovatnoće za seks u troje, s osobom istog pola i puno ležernog seksa – kaže i dodaje da s druge strane postoji puno nesigurnosti.

– U tim godinama više smo fokusirani na izgled, a manje na zadovoljstvo – kaže.

– Zanemarite okvire. U redu je ako ne želite da spavate s puno ljudi i eksperimentišete. Odredite svoja pravila i ne pokušavajte da se držite onih koji vam ne odgovaraju. Ako vam je potrebno duže vremena za postizanje orgazma, koristite seksualna pomagala kako bi izjednačili zadovoljstva. Savršena tela ne postoje. Biti dobar u krevetu ne znači imati sjajno telo, već entuzijazam. Ako se osećate loše nakon seksa, spavate s pogrešnom osobom – kaže Trejsi.

Tridesete – uzbudljivo i iscrpljujuće
– Udala sam se za prvog supruga u ranim tridesetim. To je bio moj prvi susret s dugotrajnom i monogamnom vezom – kaže i dodaje da joj se brak kao takav nije dopao. Volela je supruga, ali nije joj se dopalo što im je budućnost unapred zacrtana kao i pomisao da više nikada neće spavati s drugima.

– Razvela sam se i ambiciozno posvetila karijeri. U tridesetima parovi doživljavaju najveću seksualnu pretnju – decu – kaže.

– Postoje ipak seksualni bonusi – većina je u ovim godinama sigurnija i bolje poznaje svoje telo. Iako se neke žene muče s orgazmom u dvadesetima, većina ga postiže u ovoj deceniji jednostavno zato što su iskusnije i spremnije da traže od partnera da ih zadovolji – kaže Trejsi.

Partneri ne čitaju misli. Dajte povratne informacije o onome šta volite, a šta ne. Prestanite žaliti za seksom koji ste imali na početku veze.

– Tela nisu napravljena da ostanu u toj strastvenoj fazi nabijenoj hormonima. Nije posao vašeg partnera da vas oraspoloži za seks, nego vaš. Saznajte koji su tačno vaši ‘okidači’ i posegnite za njima. Pročitajte nešto seksi i pokrenite sami sebe – savetuje Trejsi za tridesete.

U redu je s vremena na vreme prestati sa seksom.

– Mnogo parova u prve dve godine detetovog života opšte ne praktikuje seks i to je normalno. Dogovorite se za predah i niko neće poludeti misleći da je to trajna odluka – kaže.

Četrdesete – prekretnica
– Ušla sam u četrdesete osećajući se poprilično zadovoljno svojim seksualnim životom. Dok su se moji oženjeni prijatelji žalili na nedostatak libida, moj je još uvek besneo. Osećala sam se fantastično. Imala sam ličnog trenera, putovala sam, promovisala knjige i udvarali su mi se duplo mlađi muškarci – kaže i dodaje da joj je s napunjenih 45 to dosadilo.

Želela je ozbiljnu vezu s nekim zrelim.

Ovo je takođe decenija u kojemu se puno nezadovoljnih žena razvodi s prvim supružnicima. Nekoliko studija utvrdilo jeda je sredina četrdesetih godina vrhunac seksualnog zadovoljstva žena, sve dok imate pravog partnera. Iznenada ste spremni za stvari koje biste prethodno odbacili: igranje uloga, igre vezivanja, seks igračke, čak i seks zabave. Shvatate da je život kratak, što vas čini otvorenijima za nove seksualne avanture.

– Neka orgazam ne bude jedini cilj do kojeg treba što pre stići. Njega možete da imate i sami, a vreme s partnerom je ipak nešto više od samog orgazma. Spontani seks je precenjen. Morate planirati seks. Ako ne stvorite prave uslove da se seks dogodi u dugotrajnim vezama, na kraju ćete ga imati samo na rođendane i godišnjice. Najlakši način da pojačate želju za seksom je da ga imate što više – savetuje.

Pedesete – džekpot
– Kada sam napunila 50 godina, dve godine nakon menopauze, moj seksualni nagon naglo je pao. Ali nisam imala pojma da će se moj život uskoro promeniti na bolje. Otprilike u to vreme upoznala sam svog drugog supruga Majlsa, ljubav mog života – kaže i dodaje da se želja ponovno vratila, jer je osetila ljubav i požudu u istom paketu.

– Menopauza je izazov za sve nas, ali smo obrazovaniji nego ikad i možemo to donekle da okrenemo u svoju korist – kaže Koks.

– Seks može biti bolji u srednjim godinama jer se žene napokon opuste. Deca su odrasla, ostvarili ste se u karijeri ili se zaustavljate, većina nas je finansijski u boljem položaju i imamo vremena i energije da se usredsredimo na sebe. Seks se manje svodi na puku penetraciju, sporiji je i erotičniji – kaže ekspertkinja, a prenosi The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.