U trendu

Nema ljubavi bez poštovanja

Često se pominje da je u vezi neophodno uzajamno poštovanje, možda čak i previše često, toliko da svi to podrazumevaju, pa i ne razmisle šta to zaista znači. A onda, kako vremenom iz veze nestaje poštovanje, tako nestaje i ljubav, i veza se ugasi.
Veoma je lako, onda kada ste umorni i nervozni i još vas i voljena osoba nečim iziritira (sasvim moguće, nekom sitnicom, samo ta sitnica bude ona poslovična kap koja je prelila čašu), da toj osobi, koju inače volite, svašta kažete; računajući i ružne, uvredljive stvari koje ne mislite zaista. A izgovorene reči ne mogu se vratiti. Ili uradite nešto što voljena osoba protumači kao nedostatak poštovanja. Recimo, ne javite da ćete doći kući kasnije (što voljenu osobu ne samo da zabrine već i može, ako je nešto spremala za to-i-to vreme, da joj poremeti planove, i može da ispadne da vi ne poštujete njen trud), ili ne pokažete razumevanje za umor voljene osobe kad stigne kući s posla, pa to ona može da shvati kao da ne poštujete što ona "krepava" od posla (da, umorite se i vi – oboje treba da pokažete poštovanje).
Dobro, rekao bi neko, to su sve stvari koje se dešavaju, nije to nikakva tragedija. Nije tragedija, niti bi trebalo da bude problema ako se takve stvari dese ponekad; svakome se može desiti da bude umoran i nervozan i da mu ne bude ni do čega. Samo, ne bi trebalo da se dešavaju često. Trebalo bi obratiti pažnju da se ne dešavaju često. Na poslu ćete najčešće i te kako paziti da se s poštovanjem obratite bar onima kojima morate, od kojih vam zavisi hoćete li ostati na tom poslu ili dobiti otkaz – jeste da, kad stignete kući, želite da ste opušteni, ali to ne znači da nakupljene frustracije treba na uvredljiv način istresti na voljenoj osobi, a baš to je ono što se i prečesto dešava. I što maltene postane redovna praksa. A onda dođe kao iznenađenje što vas voljena osoba više ne voli, što nije, kao što ste mislili, podrazumevala da je vi zapravo volite i poštujete i onda kada ste se poneli neprijatno ili je jednostavno zanemarivali.
Poštovanje je katalizator za druge stvari koje održavaju vezu: za povezanost, poverenje, iskrenost, ljubav. Dokle god nešto ne učinite ili izgovorite, vi ste gospodar svojih postupaka i reči; posle toga, vaši postupci i vaše reči postaju vaši gospodari. Zato pažljivo birajte šta ćete reći i kako ćete se poneti, ne samo na poslu, gde vam mnogo toga očigledno zavisi od ponašanja, već i u ljubavi, jer i tu mnogo zavisi od toga ponašate li se s poštovanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.