U trendu

Ništa bez samopoštovanja!

Ima onih koji će, idući linijom manjeg otpora, da se slažu sa svima. Prihvatiće i ono što im se ne dopada da bi se svideli saradnicima, preći će preko sopstvenih moralnih standarda da bi privukli ili zadržali muškarca ili ženu. U suštini, takvo postupanje je kontraproduktivno.
Zbog čega je kontraproduktivno, ako vam uspe da na taj način zadržite osobu do koje vam je stalo? Zato što takvo ponašanje znači potpuni nedostatak samopoštovanja, što je osobina koju ama baš niko ne ceni. A ne ceni ni one kojima samopoštovanje nedostaje. Istina, ima onih koji će biti s osobama kojima nedostaje samopoštovanje – koji će baš hteti da budu s takvim osobama – ali zašto biste vi hteli da budete s takvim muškarcem ili takvom ženom? Zbog čega biste hteli da budete s nekim ko bi vas tretirao kao krpu, kao otirač za cipele?
Da ne bude zabune, naravno da treba biti fin prema drugima. I naravno da povremeno treba i popustiti, da ne treba uvek terati po svome niti izigravati tiranina. Međutim, konstantno povlađivanje vodi samo do toga da vas vide kao otirač za cipele i da vas tako i tretiraju. A zna se čemu otirač služi – da se po njemu gazi i da se o njega s obuće obriše blato i ostale nečistoće (da ne idemo u detalje) u koje se ugazilo. Da li je vaše mišljenje o sebi samima takvo da verujete da zaslužujete takav tretman?
Dakle, budite fini i nežni. Budite spremni za dogovor i kompromis. Ali, imajte i sopstvene stavove i sopstveno mišljenje i branite ih – po mogućnosti, razložno i bez svađe – kad god je to potrebno. Ako vi poštujete sebe, poštovaće vas i drugi, i tada će vam svi međuljudski odnosi, uključujući i one muško-ženske, biti mnogo lepši. Znamo da to nije uvek lako i da je nekad jednostavnije samo se složiti (makar se u sebi i ne slagali), ali je i te kako vredno truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.