Njih više boli?

Već i u viceve spadaju situacije kada je ona „mrtva bolesna“, ali svejedno odlazi na posao i brine se o kući, dok njega i običan nazeb uz laku glavobolju navede na to da se previja u krevetu i kuka kao da je oboleo od bolesti koja će ga dotući u naredna dva dana. Tu je i situacija kada se ona poseče, opsuje, stavi flaster i nastavi s onim što je ranije radila – nasuprot situaciji kada se on poseče i počne da kuka kao da će svu krv izgubiti kroz malu posekotinu na prstu (rana junačka?) i kao da trpi neizdržive bolove.

Naravno, ovo su karikature, ali nije retkost da se muškarci više žale na bolove nego žene. Ipak, sve to navelo je na razmišljanje: koga više boli (naravno, kad se radi o povredi iste težine) – muškarce ili žene? Da li muškarci više kukaju zato što oni zaista intenzivnije osećaju bol?

Engleski naučnici su, nakon nekih ispitivanja, došli do sledećeg zaključka: nežniji pol je ipak zaista nežniji. Drugim rečima, žene su te koje intenzivnije i duže osećaju bol. Za to su „zaslužni“ hormoni: muški hormon testosteron umanjuje bol, dok ženski hormon estrogen pojačava osećaj bola, što znači da dame, definitivno, više boli.

Naravno, ako je takav slučaj, ostaje pitanje zbog čega su onda muškarci ti koji više kukaju kada ih nešto boli. Takva reakcija je više psihološke prirode. Naime, i muškarcima je, kao i ženama, potrebna nežnost, kao i to da se, bar povremeno, neko brine o njima, ali su najčešće vaspitani tako da tu potrebu ne pokazuju. Kada su bolesni, ili kada ih nešto boli, sigurno da im to ne prija – ali dobiju izgovor da traže malo pažnje. Naravno, neće direktno reći da je to ono što im je potrebno, već će kukanjem pokušati da navedu pripadnice slabijeg pola na to da im željenu nežnost (koja, u ovakvom slučaju, nema nikakve veze sa seksualnošću) pruže.

Dakle, ako se on ponaša, kao što bi naše bake rekle, kao da će mu creva ispasti, nije stvarno u baš toliko velikoj agoniji – samo želi da ga neko mazi i pazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.