Njihova izluđujuća ležernost

Vole žene muškarce, nije da ih ne vole, ali neke njihove osobine umeju da ih izlude. Muška ležernost, recimo. Ona se lomi oko deset poslova istovremeno, kuvanja nekoliko jela, peglanja, brisanja prašine, usisavanja, davanja hrane deci, a on? Šta on radi za to vreme? Sedi i pregleda sportsku stranicu u novinama. Ona provodi nedeljno prepodne dirinčeći, a on se opušta i uživa. Eventualno podigne noge dok ona usisava ispred fotelje u koju se tako udobno uvalio. Njoj dođe da zavrišti na njega, ali to ne uradi, samo bude gunđava i neraspoložena. Na to on čak i ne pita šta joj je, da li nešto nije u redu – samo ćuti i i dalje čita novine. Tako bar slika izgleda iz njenog ugla.

Što se njegovog ugla tiče, imao je napornu radnu nedelju i s uživanjem koristi priliku da se uvali u fotelju i uzme ono što mu je preko potrebno: malo mira i opuštenosti. Ne, ne oseća se krivim što se odmara. „Crkavao“ je od posla u toku nedelje i zna da mu je odmor neophodan, inače neće ni moći da nastavi da radi (što će, koliko sutra, morati). Da, vidi on da njegova draga radi deset poslova odjednom i zadivljuje ga njena sposobnost da tako postupa. Muškarci se, u principu, koncentrišu na jednu stvar; muškarcu neće pasti na pamet da mora da uradi deset stvari istovremeno i još da sve budu perfektno odrađene. Zna da ne bi imao teoretske šanse da mu to uspe.

Zašto joj ne pomogne, kad vidi da se „lomi“ od posla? Zato što ne traži pomoć, pa on pretpostavlja da joj nije neophodna. Ni on ne voli kad mu se neko meša u posao, to mu stvara zbrku. Ako joj zatreba pomoć, tražiće sama. Zašto ne pita zbog čega je neraspoložena, šta joj je? Zato što je ranije pokušavao to da pita i svaki put dobijao odgovor: „Ništa.“ Zna da to nije iskren odgovor, ali ne želi da se raspravlja i time još više oneraspoloži partnerku. Ako joj treba nešto od njega, tražiće – najverovatnije će je neraspoloženje, kao i uvek, proći samo od sebe.

Kao što vidite, drage naše dame, ne iritira vas on iz zle namere. Samo drugačije posmatra stvari nego vi. Pošto ne ume da čita misli, ne zna šta vam je u nekom trenutku potrebno ako mu to ne kažete. Veruje vam; veruje da niste dete koje ne ume da traži ono što mu treba, nego da ćete mu reći šta vam je neophodno – a do tada poštuje to što ste pretrpane poslom i neće da smeta, samo se tiho sklanja sa strane.

Šta uraditi u ovakvoj situaciji? Vrlo jednostavno – recite partneru šta vam je konkretno potrebno (da da doručak deci, da opere sudove, usisa stan…). Danas veliki broj muškaraca uopšte nije nevoljan da pomogne ženi oko kućnih poslova – samo treba da ih zamolite za to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.