U trendu

Njihovi ustupci estetici

Nije retka priča o metroseksualcima, heteroseksualnim muškarcima koji često koliko i žene obilaze šoping centre, veoma se interesuju za svoj izgled, za garderobu koju nose, ulepšavaju se i u kozmetičkim salonima… Ima i poznatih imena među njima, i to ne nekih koje biste povezali s feminiziranošću – Dejvid Bekam, Bred Pit… Čak je i Arnold Švarceneger postao metroseksualac. Samo, koliko se cela ta priča nas dotiče? Koliko kod nas ima muškaraca koji u toj meri vode računa o svom izgledu?

Uobičajeno mišljenje o „lokalnim mužjacima“, poznatim i kao Balkanci, jeste da preveliki broj njih smatra da je čak i tuširanje veoma veliki ustupak estetici (po onom „muško treba da smrdi“). Mada, oni koji su skloni toliko zlobnim komentarima skloni su i previđanju činjenice da se nemali broj pripadnica „lepšeg i prefinjenijeg pola“ ne može pohvaliti idealnom ličnom higijenom (unutrašnjost javnog prevoza u vreme špica je najočiglednije mesto na kome se možete uveriti u to); postoji izvestan broj žena koje će ujutro posvetiti izvesno vreme šminkanju, ali ne i tuširanju ili promeni donjeg veša.

Svakako, ima muškaraca koji čak ni ličnu higijenu ne priznaju. Međutim, ako provedete iole vremena u kozmetičkom salonu, ili makar popričate s njegovom vlasnicom, saznaćete da im se, polako ali pouzdano, povećava broj muških mušterija – muškaraca koji dolaze doterani, muškaraca koji žele da uklone malje s nekog dela tela (ne da su muškarci koji se depiliraju zaista novost – depilirao se još i Julije Cezar, a za cara Avgusta priča se da je malje na nogama spaljivao užarenim orahovim ljuskama); muškaraca koji imaju problematičnu kožu lica ili leđa, pa dolaze na tretman. Ukratko, muškaraca koji i te kako vode računa o svom izgledu.

Zapravo, teško je odrediti šta bi bio tipični lokalni muškarac, jer se prilično razlikuju. Neki ne vode računa o izgledu (čak ni o higijeni) uopšte; neki se fokusiraju na to da im telo bude dobro građeno, i to smatraju muževnim; neki veoma paze na garderobu, depiliraju se, neguju se kozmetičkim sredstvima po potrebi. Ima i onih koji kombinuju veliku količinu fizičkog vežbanja s elegantnom garderobom i kozmetičkim postupcima. Koliko, dakle, oni čine ustupke estetici? Najprecizniji odgovor je – kako ko, baš kao i žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.