U trendu

O „abortus pilulama“

Imati decu je nešto predivno i jedna od najvećih radosti u životu – onda kada ih želite. Međutim, ne žele svi stalno da dobijaju decu i tome služe različiti metodi kontracepcije, to jest, sprečavanja neželjenog začeća. Šta kada do neželjenog začeća ipak dođe ili kada se sumnja na to da je možda došlo do neželjenog začeća? Nekada će se žena (uz podršku partnera ili bez nje) opredeliti da iznese trudnoću i da rodi, a nekada, opet uz podršku partnera ili bez nje, žena će se opredeliti da ne iznese trudnoću. Jedan od načina da se to uradi su i takozvane abortus pilule.

Naziv za ove pilule je mifepreks i od 2000. godine ih je u svrhu okončanja neželjene trudnoće uzelo preko 460.000 Amerikanki. Da li ova pilula deluje? Da. Međutim, počelo je da se postavlja pitanje koliko je bezbedna po zdravlje.

Ideja da se neželjena trudnoća okonča uzimanjem pilule može delovati privlačno – svakako bi trebalo da je manje bolno i manje rizično po zdravlje nego uobičajen metod prekida neželjene trudnoće, ali za četiri Amerikanke koje su uzele ovu pilulu pokazalo se da to u njihovom slučaju nije bilo srećno rešenje. Naime, ove četiri Amerikanke su posle uzimanja mifepreksa umrle od retke bakterijske infekcije.

Još uvek nije sasvim sigurno da li su ova četiri slučaja povezana, niti da li je mifepreks zaista izazvao razvoj infekcije. Međutim, situacija jeste uznemirujuća (blago rečeno) i zato je odlučeno da se uz uputstvo za ovaj lek doda upozorenje. U tom upozorenju piše da ako uzmete taj lek, treba da hitno obavestite svog doktora ukoliko se jave simptomi koji bi mogli da ukazuju na infekciju – mučnina, dijareja, visoka temperatura.

Na to možemo da dodamo samo da je ovo upozorenje razlog više da se upotreba kondoma nipošto ne izbegava. To je ipak najzdraviji i najbezbedniji metod da se zaštitite i od polno prenosivih bolesti i od neželjenog začeća, te da i ne dođete u situaciju da vam ovakav lek zatreba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.