U trendu

Obratite pažnju: 6 SIGURNIH znakova da vas partner laže!

Psiholog Džordžina Barnet navodi šest osnovnih pokazatelja koji mogu da vam pomognu da shvatite da vas partner laže.

1. “Suvi” razgovor

Sadržaj razgovora može biti dobar pokazatelj da vaš partner laže.

– Ako ljudi lažu, često moraju da kupe vreme jer laganje mnogo više opterećuje mozak nego govorenje istine. Zato lažovi često imaju kratke pauze, koriste reči “hm” i “znaš” jer im je potrebno dodatno vreme da konstruišu svoju priču – kaže Barnet.

2. Gutanje

Dr Georgina Barnet napominje da je gutanje i pročišćavanje grla još jedan znak.

– Telefon je komunikacijski alat “u stvarnom vremenu”, za razliku od e-pošte ili SMS-a, tako da lažovi imaju manje vremena za građenje svojih odgovora. To ih stavlja pod pritisak i svaki pritisak će se fizički manifestovati u telu – objašnjava Barnet.

3. Dugi odgovori

Lažljivci pogrešno misle da je duži, razrađeni odgovor uverljiviji, ali, u stvari, istiniti odgovori su obično sažeti i direktni.

4. Naglašen ton

Lažov može da koristi naglašen ton kako bi uverio drugu osobu da “govori istinu”.

– Uzmite u obzir nekog ko vara partnera, previše kompenzuje jezikom i objašnjenjem u očajničkom pokušaju da uveri drugu osobu u svoju priču, a što više lažov oseća da mu ne veruju, on je odlučniji – napominje Barnet.

5. Nejasan jezik

Neobavezujući jezik je još jedan znak upozorenja na koji treba obratiti pažnju, piše 24sata.hr.

– Iskrenost obično stvara direktne i jednostavne izjave, ali lažov mora da se zaštiti u slučaju da bude razotkriven i zbog toga se oslanja na nejasne izjave kao što su “možda”, “moguće” ili “verovatno” – dodaje Barnet.

6. Preterano korišćenje reči “poštenje”

Ovo takođe može da bude razlog za zabrinutost.

– Kada se povremeno koristi može da bude pokazatelj iskrenosti, ali ako se stalno naglašava, postavlja se pitanje zašto se preterano ističe poenta. Ova metoda je posebno zabrinjavajuća ako drugu osobu uopšte niste ni optužili da laže – zaključila je Džordžina Barnet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar