Obroci za dvoje

Rasprave o tome da li su u kuhinji bolji muškarci ili žene nisu ništa novo. U našim krajevima uobičajeno je da je žena ta koja kuva, i mnogim ženama je nezamislivo da njihov muž, recimo, skuva ručak (tako su naučile od svojih majki, a ne znaju ni kako bi pogledale svekrvu u oči da ona vidi svog sina sa keceljom i varjačom). S druge strane, postoje i žene koje nemaju ništa protiv toga da i njihov dragi skuva nešto, a i priličan broj muškaraca uživa u eksperimentima u kuhinji.
Muškarci koji vole da kuvaju često (mada, naravno, ne uvek) na kuvanje gledaju kao na neku vrstu igre i skloni su da isprobavaju različite kombinacije, dok će se žene više držati recepata koje su naučile (od majke ili neke osobe čije im se jelo dopalo, iz časopisa…). Ipak, nećemo sad da se upuštamo u priču o tome čiji je pristup kuvanju bolji, već da vam predložimo nešto: kuvajte zajedno.
Ne mislimo samo na sam proces kuvanja. Predlažemo vam da zajedno odaberete koja ćete jela pripremiti, zajedno kupite namirnice, zajedno pripremite jelo. Za one koji brinu o liniji i ispravnoj ishrani, to je odličan način da kontrolišete sastojke i količinu hrane. Za sve, mada i izlazak u neki lep restoran svakako ima svojih čari (i ne predlažemo vam da ne idete u restoran kada to poželite), kod kuće je ipak lakše kreirati prijatnu atmosferu i opustiti se nego to isto učiniti na javnom mestu.
U čemu je "fora" sa zajedničkim pripremanjem obroka? U tome da je zajedničko kuvanje kod kuće odličan podsticaj za ljubavni život. To je nedavnom studijom i naučno dokazano: pokazalo se da planiranje, kuvanje i zajednički obrok podstiču seksualnu bliskost i da se nalaze na drugom mestu (na prvom je masaža) dobrih stimulansa za igre u vođenju ljubavi.
Ta ista studija otkrila je još nešto: parovi koji zajednički pripremaju hranu više razgovaraju, više se smeju i osećaju veću bliskost. Šta čekate? Trk u kuhinju – oboje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.