On gleda druge žene

Jedna od relativno čestih zamerki koje dame imaju na svoje partnere jeste ta da oni gledaju i druge žene. Kada se o tome priča, ne bi bilo loše preciznije objasniti na šta se pod „gledanjem“ tačno misli, kao i šta je tu zapravo problem.
Neko će na celu stvar samo slegnuti ramenima i reći da su svi muški takvi. Međutim, nije tačno da su svi muškarci isti – da jeste, bilo bi potpuno svejedno s kime ste, a nije vam svejedno – niti da svi gledaju za ženama, jer ne gledaju svi. A ima i gledanja i gledanja.
Jedno je kad muškarac samo baci pogled na drugu ženu, naročito ako je više neobučena nego obučena – takvu ženu će pogledati i druge žene, zapravo, pogledaće je svako ko je vidi, računajući i decu (uz: „Vidi ovu„). Sasvim je normalno pogledati drugo ljudsko biće, istog ili suprotnog pola, osim ako verujete da svi koji su u vezi treba, kad god nisu kod kuće, da sve vreme smerno gledaju u tlo pred sobom. Međutim, velika je razlika između običnog gledanja, pa i gledanja s odobravanjem (lepa i ukusno odevena dama je lep prizor, i na nju će rado baciti pogled i muškarci i žene), i zurenja u nekog, uz eventualno balavljenje. Zurenje-uz-balavljenje je ono što je problem, naročito ako to vaš dragi (ili vaša draga, što se toga tiče) rade pred vama. Hej, zar ne bi trebalo da gledaju u vas?
Trebalo bi – ali ima onih koji to ne znaju, koji su navikli da zure (očigledno ih niko nije naučio da je buljiti u druge nepristojno) i gutaju pogledom sve što im se dopadne, bez obzira na to s kim su u društvu. A ima i onih koji znaju da to ne bi trebalo da rade, naročito ne kad su s partnerom ili partnerkom, ali su navikli na takvo ponašanje, a niko se nije potrudio da ih odvikne.
Šta vi da radite u takvoj situaciji? Da mirno i bez svađe dragom ili dragoj skrenete pažnju na to da vam takvo ponašanje smeta. Obratite pažnju na izbor reči. Ukoliko ih optužite („Uvek gledaš druge žene kad si sa mnom!“, „Svi ste vi muškarci isti, gledate za svakom u suknji!“, i slično), najverovatnije će se automatski braniti, i nećete postići ništa pozitivno. Ukoliko im kažete kako se osećate („Osećam se kao da ti ništa ne značim kada tako gledaš druge žene“), znatno su vam veće šanse da dobijete ono što želite – partnerovu nepodeljenu pažnju.
Rezultate ne treba očekivati smesta, jer odvikavanje od bilo čega traje. A može se pokušati i s nekom vrstom dogovora, kao što je da je (za oba partnera!) dozvoljeno da gledaju, ako se sve završi samo na gledanju, bez ikakvog pokušaja da se s tim osobama stupi u bilo kakav kontakt. Međutim, ako voljena osoba i ne pokušava da se odvikne od zurenja za drugima, i to ni nakon što ste joj nekoliko puta skrenuli pažnju na to da vas njeno ponašanje povređuje, onda tu postoji veći problem, a to je da voljena osoba namerno radi ono za šta zna da vam smeta. Tada bi već trebalo razmisliti o tome da li je to jedina takva stvar u vezi ili se partner/partnerka generalno uzev tako ponaša (radi šta hoće, smetalo to vama ili ne) – u ovom drugom slučaju, pitanje je da li vredi ostajati u takvoj vezi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.