On ima polno prenosivu bolest

Upoznate novog muškarca, dopadne vam se, počnete da izlazite s njim. Nakon nekog vremena zabavljanja, dođe vreme i za „one stvari“. Međutim, pre nego što počnete, on vam kaže kako nešto mora da vam prizna. Niste baš mnogo zabrinute – pa, fina je osoba, koliko loše može da bude? Kaže vam da ima polno prenosivu bolest. Ma koliko obrazovane bile i ma koliko sebe smatrale osobom otvorenog uma (drugim rečima, svesne ste da samo zato što se nekom desilo da „ukači“ polnu bolest to ne znači da je on prljavo stvorenje od koga treba smesta pobeći), ovakva vest vas može navesti da se ukočite u mestu. Naravno, pitanje je šta je najispravnije učiniti u takvom trenutku. Evo našeg predloga.

Kad čujete vest, primite je k znanju, ali nemojte da reagujete istog trenutka. Ukoliko smesta reagujete, može se desiti da kažete nešto čime biste ga povredile i zbog čega će vam kasnije biti žao. Setite se da njemu sigurno nije bilo lako da vam prizna to što vam je priznao, poštujte njegovu hrabrost, zaštitite njegova osećanja i cenite to što je dovoljno civilizovan da vas upozori – veliki je broj muškaraca koji vam ništa ne bi rekli, niti bi preduzeli ikakve mere da vas zaštite. Bogu hvala, niste naišle na takvog.

Nakon što ste „apsorbovale“ vest i malčice se smirile, recite mu kako se osećate povodom njegove bolesti. Objasnite mu da ste zaista zahvalne na njegovoj iskrenosti i priznajte ako ste ipak zabrinute, ili čak i isprepadane.

Ako je potrebno, odložite malo stvari. Može se desiti da vas je vest toliko „zatekla“ da niste sigurne šta želite da uradite; tada mu recite da vam treba malo vremena. Obavezno ga uverite da vam je stalo do njega i da ga i dalje smatrate veoma privlačnim (vrlo bitna stavka), ali vam treba malčice vremena da se naviknete na situaciju.

Ukoliko je dovoljno civilizovan da vas upozori na svoju bolest, verovatno je upućen i u podatke koliko je rizično za vas da vodite ljubav s njim, kao i koji bi bio najefikasniji metod zaštite (kondom, kondom plus još neke dodatne mere opreza…). Ako želite, možete se i vi raspitati sa strane (obavezno kod stručne osobe, a ne kod prijateljice koja je nešto negde pročitala – prijateljica stručnjak je u redu, naravno) – i vaša veza može se nastaviti uobičajenim tokom.

Može se desiti i da se, i nakon što se raspitate o svemu i saznate da biste bile prilično sigurne ako se zaštitite kondomom, i dalje osećate suviše uplašeno i da želite da sačekate dok se on ne izleči. To je vaše pravo. Takva vaša odluka bi ga svakako zabolela, ali ako između vas dvoje postoji još nešto osim fizičke privlačnosti, prihvatiće je i verovatno se nadati da ćete promeniti odluku i rešiti da ste ipak suviše nestrpljive da biste čekale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.