On ništa ne radi!

Uvek vi sve obavljate. Vi sređujete kuću, vi se brinete za decu; kada ste na letovanju, vi i dalje kuvate, brinete o deci, dok se on baš lepo provodi. Kada ste kod kuće, sav teret je na vama; osim što ide na posao, vaš dragi se ni oko čega ne trudi – i dalje se, kao i pre braka, bavi sportom, izlazi s društvom, provodi se… Nije da on neće nešto da uradi – kada mu kažete da pričuva mlađe dete, učiniće to, ali ostaviće ga predugo na suncu, a kad se vi razbesnite zbog toga, reći će vam da preterujete i previše štitite dete, skoro da ćete i poverovati u to dok se dete ne razboli. Dok vaš dragi i dalje ume da uživa u životu, vama kao da su svi dani isti i ne znate šta da učinite povodom toga.
Zvuči vam poznato? To je veoma česta bračna priča; ako se u njoj prepoznajete, vreme je za neke promene u vašem životu. Da ne bude zabune: to "promene" ne znači razvod, čak ni to da je nužna svađa s partnerom. Za početak, potrebno je da sebe više zavolite.
Kad volite sebe, shvatite da je bitnije da od sreće blistate vi nego da vam od čistoće blista kuća. S partnerom i dovoljno velikom decom obično je moguće postići dogovor da preuzmu deo kućnih obaveza na sebe; muškarci na našim prostorima najčešće nisu u svojoj kući naučeni da obavljaju kućne poslove, što ne znači da će u braku odbiti da to i urade, samo ih treba naučiti da se o kući staraju svi ukućani, pokazati im kako se neke stvari rade i potom ih tretirati kao odrasle osobe. Dakle, ako on ne obavi ono što ste se dogovorili da obavi, nemojte to činiti umesto njega – kada im dosadi gomila prljavih košulja u ćošku, muškarci je sklone i sami.
Potpuno je očekivano da kada dete ili vaš partner koji nije naviknut na kućne poslove očiste nešto, to ne bude onako blistavo kao kada to uradite vi. Neka! Nemojte dodatno čistiti za njima, jer ćete im time pokazati da njihov trud smarate bezvrednim – zašto bi onda bilo šta radili?
Jednom kada tako dobijete nešto slobodnog vremena za sebe, bitno je da ga na sebe i potrošite. Idite na masažu, upišite neki kurs, idite u pozorište – učinite nešto što vam pričinjava zadovoljstvo. Tako vam neće svi dani biti isti, niti ćete imati utisak da u vašem životu postoje samo posao, kuća i porodica. Ukoliko se u slobodno vreme samo dosađujete, ili uzmete i dodatno pospremate po kući, s pravom ćete se i vi i vaša porodica zapitati zašto ste se uopšte žalili kad ionako ne znate šta biste sa sobom.
Zato se pobrinite da bar malo vremena imate za sebe (sasvim ostvarivo s normalnom porodicom uz dogovor), a potom to vreme zaista i iskoristite za sebe, tako da vi budete zadovoljne i da i vašim ukućanima bude milo što su nešto učinili za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.