On sa malo dlačica

Kada gledate fotografije manekena, ukoliko su, recimo, nagi do pojasa ili reklamiraju donji veš za muškarce, možete da vidite da praktično i nemaju malja po telu, ili da ih nemaju uopšte. Tu je i sve popularniji trend da se i muškarci depiliraju – neki to čine da bi lepše izgledali na plaži, pa zatim naviknu i nastave, neki zbog sporta kojim se bave (vaterpolisti, rvači, bodibilderi), neki to smatraju higijenom, neki zato što se svojim partnerkama tako više dopadaju (ne, u ovom poslednjem nema ničeg lošeg – žene se depiliraju jer su naučene da tako rade, ali jednim delom i zato što znaju da su njihove glatko izdepilirane noge privlačnije nego dlakave)…

S druge strane, ima i onih koji smatraju da pravi muškarci treba da budu dlakavi (setite se Šona Konerija kao Džejmsa Bonda – bez obzira na „ljubavni tepih“, koji bi danas mnogim devojkama bio odvratan, smatran je za izuzetno privlačnog muškarca); po mišljenju i nekih muškaraca i nekih žena, muškarci čije telo nije maljavo su još uvek dečaci ili su „sumnjivi“. Sad, da li je potpuno tačno da odrastao muškarac mora da bude maljav, da je za sve muškarce prirodno da im je telo prekriveno maljama? Postoje li i muškarci koji celog života imaju telo s veoma malo dlačica? Kad vidite muškarca koji ima malo dlačica a on vam kaže da je prirodno takav, da li izmišlja ili je moguće da govori istinu?

Istina je da zaista postoje muškarci koji oduvek imaju malo dlačica. Da li je to kod muškarca koji vas zanima prirodno možete lako da vidite po rasporedu ono malo malja koje ima – ako su ravnomerno raspoređene, on je prirodno takav. Koliko će neki muškarac biti maljav zavisi najviše od genetskog nasleđa: moguće je da je poreklom iz porodice oskudno maljavih, ili pripada etničkoj grupi koju, generalno uzev, karakteriše slabija maljavost (kao što su azijski narodi).

E, sad, ako muškarac malje iznenada izgubi, ili mu se na nekim delovima tela pojave pečati gole kože, dok na drugim delovima ima guste i jake malje, tu bi već moglo da se radi o nečemu drugom. Mogao bi da bude hormonski poremećaj, a može da se radi i o retkom oboljenju alopecia areata, za koje je karakteristično naglo opadanje dlaka. U takvim slučajevima, muškarac bi trebalo da poseti lekara i da se konsultuje oko terapije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.