U trendu

Oni i psovke

Mada će se veliki broj muškaraca ustezati da psuje pred ženama, neki od njih će, kada se opuste, ipak početi s ovom ružnom navikom, što njihovim partnerkama može da zasmeta. Ipak, ma koliko bili protiv psovki, svakako da ne treba odmah režati na voljenu osobu – moguće im je i na nežniji način staviti do znanja da vam vulgarnosti smetaju.
Da ne bude zabune, postoji i puno žena koje psuju. I to, često, ne zato što su nevaspitane, nego je društvo u kome su se kretale bilo takvo da su psovke bile deo uobičajenog rečnika, i njima se nije ni mislilo ništa uvredljivo; služile su više za naglašavanje emocija i za kratke, upečatljive komentare. Svejedno, čemu god služile psovke, većina muškaraca smatra da je ružno kada žena psuje – a veliki broj žena smatra da je ružno kada bilo ko psuje.
Zašto je vaš dragi, u početku fin, počeo da psuje pred vama? Verovatno zato što se opustio. Naime, devojčice uglavnom od malena uče da su psovke ružne, dok dečaci nekako budu naučeni da je u redu psovati pred muškarcima. I devojčice i dečaci porastu, i nekadašnjim dečacima ostane u sećanju da je jedna od muških odlika i psovanje. Nije jedna od najpristojnijih odlika, naravno, ali ipak muška odlika. A onda se pred novom dragom s vremenom opuste, pa počnu i pred njom da psuju.
Baš lepo što se on opustio pored vas, ali kako ga nagovoriti da ne psuje – naročito ne kad i vaših poznanika ima u blizini? Ne bi trebalo da bude teško; on to svakako ne radi s namerom da vas obruka. U stvari, sasvim je moguće da nije ni svestan da psuje, ni koliko psuje. Trebalo bi da bude sasvim dovoljno da mu blago, bez ikakve optužbe ili svađe, kažete da ste primetile da je počeo više da psuje i da ga zamolite da to više ne radi (ovo neće imati mnogo efekta ako i vi psujete, kako se nekad govorilo, "kao kočijaš"). Kako se ne bi osetio kao da ga indirektno napadate da je prostak i da mu tako sugerišete da nije dovoljno dobar za vas, nije loše i da napomenete da niste vi stopostotno protiv psovki, ali da za njih postoje vreme i mesto i da su efektnije ako su ređe. Tako ne ispadate "suviše fini za primitivca kao što je on", a vrlo je verovatno da će udovoljiti vašoj molbi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)