U trendu

Ova reč provereno ubija svaku vezu

Veze su kompleksne, ali jedna jednostavna promena podstiče ljubav i razumevanje, piše za Psychology Today psiholog Dejvid Altman.

Tokom mog rada kao psihoterapeut, uvek me je iznenađivalo kako konstantni, mali zahtevi koje jedan partner postavlja drugom dovode do izazivanja besa drugog partnera, čime se uništava veza. Ovi zahtevi često proističu iz skrivenog, nesvesnog scenarija pojedinca o tome kako bi njihov partner „trebalo“ da se ponaša.

Često zvuči ovako: „Treba da znaš šta želim“, „Treba da znaš šta mislim“, „Treba to ovako da uradiš“, „Nemoj to da radiš!“.

Da, to je reč „treba“ koja usmerava vaša očekivanja o tome kako verujete da stvari treba da budu.

U jeziku kognitivno-bihevioralne terapije, imati čvrst set „treba“ predstavlja kognitivnu distorziju ili grešku u razmišljanju. Kao što sam rekao mnogim klijentima, „Nemoj se obavezivati na svoje ‘treba'“. I, u nekim slučajevima, to može da se dopuni sa „Nemoj se obavezivati na tuđe ‘treba'“.

Kakav bi bio vaš život ako biste promenili svoja očekivanja, smanjili ih ili čak prestali da dozvoljavate da određuju vaše reakcije? Iza očekivanja može se kriti čvrsto „treba“ verovanje ili pravilo o tome kako stvari treba da budu.

A ipak, „treba“ često čine život težim, terajući nas da oštro sudimo o drugima, a ne da pominjemo sebe.

Opuštanjem čvrstih očekivanja možete postati fleksibilniji, prilagodljiviji i prihvatajući ono što nije pod vašom kontrolom.

Iako određena verovanja mogu biti deo vašeg porodičnog sistema i načina kako ste odrasli, možete izabrati da živite drugačije.

To je otključavanje zatvorske ćelije u kojoj vi i drugi ste zatočenici. Upotrebom svesnosti, možete postati svesniji „treba“ i udaljiti se od njihovih štetnih efekata. Evo efikasnog i jednostavnog vežbanja koje može da vam pomogne da počnete.

Vežba svesnosti za otpuštanje „treba“ i očekivanja

Imenujte jedno očekivanje koje vas uznemirava. Da li je to kada neko ne odgovara na vašu poruku odmah, ne kaže „izvinite“ nakon što vas nehotice udari ili ne obavlja posao onako dobro kao vi? Ili možda postoji lično očekivanje, poput dobijanja najbolje ocene na poslu. Lista je beskrajna.

Donesite izvršnu odluku da otpustite svoje očekivanje na jedno popodne, jedan sat ili ceo dan. Uvek se možete vratiti kasnije ako želite

Odlučite se za stav otvorenosti i prihvatanja prema ovom očekivanju. Posmatrajte ga kao svoju želju umesto „treba“.

Zapitajte se: „Realno, šta je najgore što može da se desi u narednih pet minuta ako ovo očekivanje nije ispunjeno?“

Reagujte drugačije. Izaberite ponašanje koje vas izbacuje iz autopilota i omogućava vam da reagujete na fleksibilan i prilagodljiv način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar