U trendu

Ove 3 fraze narcisoidne osobe govore kada se svađaju: Prepoznajete li ih kod svog partnera?

Većina nas je nekada u životu izrekla neke grozne stvari, koje ne mislimo, kada smo sve svađali s partnerom. Ali, sada su psiholozi upozorili da reči koje izgovaramo izgovori u trenutku besa mogu ukazivati ​​na prisutnost ružne crte ličnosti. Prema stručnjacima, postoje tri izraza koje tokom svađa koriste narcisoidne osobe, piše Daily Mail.

Ovakvi tipovi osoba imaju visoko mišljenje o sebi, žude za divljenjem drugih ljudi, uvereni su da su naspram njih drugi inferiorni i nemaju empatije za ostale. Partneri osoba s narcisoidnim osobinama izloženi su većem riziku od razvoja problema s mentalnim zdravljem kao rezultat njihove emocionalno nasilne veze.

Erin Leonard, psihoterapeutkinja iz Indijane, kaže da oni koji često čuju te ‘naizgled nevine’ rečenice od partnera možda žele da ‘razmisle o prekidu odnosa’. ‘Iznošenje problema narcisoidnom partneru može biti bolno’, napisala je za Psychology Today, ‘Čini se da raspiruje ružnu svađu koja je retko plodna’.

‘Tri uobičajene faze koje koriste tokom interakcije mogu se ‘činiti nevinima’, ali su zapravo ‘izuzetno manipulativne’, dodala je. Prvo pripazite na: ‘Žao mi je što se tako osećaš’. ‘Umesto da se partner stavi u vašu kožu kako bi pokušao da shvati kako se osećate, oni odmah odbacuju taj osećaj i označavaju ga ‘vašim’, napisala je.

Erin opisuje izraz kao ‘anti-empatičan’: ‘Njima nije dovoljno stalo da pokušaju da razumeju kako se osećate’. Saosećajniji odgovori bili bi: ‘Nisam siguran zašto si uzrujana, ali želim da razumem’ ili bilo koja druga rečenica koja ‘poštuje vaše osećanja čak i ako se partner ne slaže s perspektivom’.

Druga crvena zastavica je ako partner odmah vas okrivi za sukob, navodeći vaše ‘probleme s besom’. ‘Biti nepravedno napadnut, a niste vi taj koji je pogrešio, može biti frustrirajuće. Prirodno je uzrujati se u ovoj situaciji. Ipak, narcis često to iskorišćava i optužuje vas da ste ‘izvan kontrole’. U stvarnosti, oni mogu biti ta osoba koja ima problema s besom’.

Na kraju, pripazite se izraza ‘sve si upropastio’. ‘To može biti pokušaj narcisoidnog partnera da nanese osećaj krivice’. Takođe mogu odbiti da razgovaraju s vama ili će se ponašati kao da su teško povređeni. ‘U svakom slučaju, oni vam poručuju da im se ne smete suprotstaviti ili izraziti osećanje u vezi koje im se ne sviđa’, rekla je Erin.

Kada se bavite s ovakvim izjavama, imajte na umu da je potrebno razgovarati o problemima u vezi kako biste zadržali poverenje i bliskost. ‘Ako ste kažnjeni zbog pokušaja rešavanja problema, možda je vaš partner taj koji ne može da reši sukob’, zaključuje Erin, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.