U trendu

Ovih 5 promena dešava se sa telom žene kad ona prestane sa seksom

Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seks onda to može biti jako bolno.

1. Gubitak libida
Kod seksualnog nagona vredi pravilo „koristi ga ili ga izgubi“.

– Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju osećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom „Daleko od pogleda, daleko od srca“ – objašnjava dr. Sari Cooper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalne stijenke se opuštaju
Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

– Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno – napominje dr. Cooper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija
Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stenki vagine, a jedno i drugo su posljedica nedostatka hormona estrogena.

– Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se – izjavila je dr. Lauren Streicher.

4. Pojačani bolovi za vreme menstruacije
U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno ustaljenom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može ublažiti menstrualne grčeve, prenosi 24sata.hr.

– Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što takođe pomaže kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr. Robert Schneider.

5. Manji rizik od polnih bolesti
Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobivanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

– Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta – objasnila je dr. Streicher.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u okviru od 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara otkrio je da je „učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar