U trendu

Ovo je pravi razlog zašto žene gube volju za seksom u braku

Šta je zapravo pravi razlog zbog kojeg one gube interesovanje za vođenje ljubavi i kako se ovaj problem može rešiti?

Iako je u moderno doba sve više pripadnika jačeg pola s oslabljenim libidom, žene su i dalje te na koje najčešće stižu pritužbe da gube želju za seksom u dugogodišnjem odnosu ili braku.

Koji je stvarni uzrok čuvene ženske „glavobolje“?

Skoro polovina žena u nekoj fazi života pati od smanjenog libida. Naime, prema istraživanju sprovedenom na više od 5.000 žena starosti od 20 do 55 godina, između 30 do 50 posto žena priznalo je da je bar u jednoj fazi života iskusilo manjak seksualne želje sa stalnim partnerom.

Ovde nije reč o manjku ljubavi ili generalne privlačnosti prema partneru, jer su istraživači analizirali odgovore žena koje su se izjasnile kao „zadovoljne s ukupnim odnosom“.

Iako žene mogu da imaju smanjenu želju u bilo koje doba, promene poput rođenja deteta, menopauze ili pak usled hormonalnih problema, lekari ističu da su takve stvari prolazne i da nisu nerešive – kod dovođenja hormona u red, vraća se i polna želja.

Od svih mogućih uzroka, glavni okidač je uvek isti.

Uz preduslov da je emocionalna veza između partnera i supružnika stabilna, u smislu da ne nedostaje komunikacije, nežnosti i zajedničkog osećanja zadovoljstva, kao uzrok smanjenja ženskog libida navode se i psihološki uzroci poput preopterećenosti, stresa, nezadovoljstva sopstvenim izgledom i depresija.

Ipak i ti psihološki uzroci realno povremeno pogađaju svaku osobu, a neće se pretvoriti u dugoročne periode bez ili s vrlo malo seksa, piše Večernji.hr.

Naučnici tvrde da je pravi uzrok smanjenje testosterona. U telu zdrave žene do srednjeg doba nalazi se čak deset puta više ovog hormona nego estrogena. On utiče na raspoloženje, energiju i libido kod žena – baš kao u telu muškaraca.

Referentni nivo testosterona kod žena iznosi od 0,22 – 2,9 nmol/L, a nivoi ovog hormona u krvi nisu stalni. Ako je povišen, veća je želja za seksom i obrnuto.

Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimuliše redovnim seksom. Dakle, kad jednom žena izgubi volju za seksom, lako može da uđe u začarani krug.

„Ako žena nastavlja samu sebe da uverava da je u redu da ne spava sa partnerom jer je pod stresom i nema volju za tim, sama sebi unapred smanjuje želju u budućnosti. Kod one žene koja zna da je pod stresom, ali ima aktivan pristup rešavanju problema želje, biće i većeg truda u smislu razvoja seksualnih fantazija i ostalih stvari koje će na kraju „upaliti“ libido“, kaže seksualna terapeutkinja iz Australije, doktor Rouzi King.

Mirenje s nedostakom polne želje tako je uzrok smanjenja libida u budućnosti, ističu stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.