Ovo su najčešći uzroci bolnog seksa

Stručnjaci kažu da rezultati istraživanja pokazuju da žene često ne žele da priznaju da osete bol tokom seksa jer smatraju da moraju ugoditi partneru.

Ovo su najčešći uzroci bolnog seksa, a donosimo vam i savete kako sve rešiti.

Endometrioza

Ovo je poremećaj koji se manifestuje tako da tkivo koje inače raste unutar maternice, raste sa spoljne strane, što je problematično koliko i zvuči. Simptomi su jaki bolovi pre i za vreme menstruacije. Seks s dubokom penetracijom može uzrokovati jaču bol.

Kako biste izbegli bol, promenite pozu tako da penetracija ne bude toliko duboka. Isto tako, izbegavajte seks za vreme najgorih dana u ciklusu.

Menopauza

Hormonalne promene i menopauza jedni su od najčešćih uzroka bolnog seksa. Neprijatnost za vreme seksa osećaju žene koje su nešto starije, doje, ili prolaze kroz menopauzu. Isto tako, javlja se i kod žena koje imaju problema s plodnošću. Manjak ekstrogena može uzorkovati probleme, pa je jedno od rešenja korišćenje lubrikanta ili posetite lekara koji će savjtovati kako da uravnotežite nivo hormona u telu.

Bol nakon porođaja

Ginekolozi kažu da je važno dopustiti vagini da zaraste nakon porodđaja, a to može potrajati četiri do šest nedelja. Kako biste bili sigurni, pričekajte da vam ginekolog potvrdi da možete nastaviti sa seksualnim odnosima.

Bez predigre

Nekada bolan seks nema veze sa zdravstvenim problemima, već samo s lošom predigrom. Mnogi partneri ne razumiju koliko je predigre potrebno ženi da bi bila fizički spremna za seks.

Ako patite od anksioznosti, depresije, PTSP-A…

Stručnjaci se slažu da mentalno zdravlje ima veliki uticaj na seks. Depresija uzrokuje smanjen libido i bol u određenim delovima tela, kao i u vagini. Anksioznost smanjuje želju za seksom i javlja se sindrom bolne penetracije. Najbolje je posetiti lekara i posavetovati se s njim.

Upala bešike

Ako vas peče i osećate bol na celom području prepona i imate stalnu potrebu za uriniranjem, jasno vam je da se verojatno radi o upali mokraćnog kanala. U ovoj situaciji opet je važno konsultovati se sa lekarom, kako bi vam dao odgovarajuću terapiju. Radi se o vrlo čestom uzroku bolnog odnosa.

Policistični jajnici

Policistični jajnici su često opravdani razlog strahu da će odnos biti bolan. Žena u ovom slučaju oseća oštru probadajuću i jaku bol tokom odnosa. Svakako je važno posetiti lekara, a u međuvremenu pronađite položaj koji vam odgovara.

Gljivice

Ako vas tokom odnosa pecka spoljni deo vagine, i to područje je posle odnosa crveno i osetljivo, moguće je da se radi o gljivicama. Obratite se lekaru radi odgovarajuće terapije.

Prevelika bliskost partnera može smanjiti želju

Iako je povezanost s partnerom mnogim ženama važna, prevelika bliskost među partnerima može smanjiti erotsku želju. Tipično je da u braku ili u dugogodišnjim vezama iznenađenja po pravilu ima sve manje, a trebalo bi da ih bude sve više, ako želite da zadržite strast.

Kako biste zadržali uzbuđenje u dugogodišnjem odnosu, potrebno je pronaći balans između erotike i prijateljstva, bliskog i nepoznatog… Prema nekim istraživanjima, partneri najviše seksualno privlače pri susretu nakon kratkog vremena odvojenosti.

Napišite komentar