Ovo su razlozi zašto ne bi trebalo da se spetljate sa kolegom na poslu

Ujutru zajedno ustanete, a pre ručka vam se putevi ukrste na istom projektu. Popodne ste oboje na istom sastanku. Parovi koji rade u istoj kompaniji mnogo vremena provode zajedno.

U početku, to može biti uzbudljivo. Ali ako parovi nisu u stanju da odvoje privatni život od poslovnog, neprilike su na vidiku.

Po istraživanju nemačkog instituta Forsa, svaki sedmi zaposleni (14 posto) bio je u nekom trenutku u vezi s nekim sa posla.

„Moguće je na poslu pronaći životnog patnera“, kaže poslovni konzultant Juta Boing. Međutim, ona savetuje klijente da to ne čine.

Ako se to ipak dogodi, prvo se nameće pitanje kako se odnositi prema drugim kolegama. Boing savetuje otvoreni odnos, osim ako se ne radi o vezi za jednu noć ili vanbračnoj avanturi. U suprotnom, krenuće tračevi. Poslodavac ne može da zabrani vezu među kolegama. Može ih, međutim, razdvojiti ako smatra da veza negativno utiče na rad.

Boing je jednom savetovala par koji je zajedno radio u IT industriji i osetio da to počinje da ima negativan uticaj na njihovu vezu. Zajedno su razradili plan kako da razdvoje privatno od poslovnog. Nakon 18 sati, dogovorili su se, nema razgovora o poslu. Drugo, odlučili su da na poslu neće ručati zajedno.

Jedan od problema veze na radnom mestu je i to što nema nikakvih garantovanja da ćete dobiti godišnji odmor u isto vreme. O tome odlučuje kompanija na osnovu potreba posla. „Zaposleni nemaju nikakvih legalnih mogućnosti u toj situaciji“, kaže advokat Natali Obertuer.

A šta se dogodi kada ljubav nestane? Veze retko završavaju srdačno, a posebno to vredi kada su parovi i kolege. Nije lako gledati bivšeg ili bivšu svakog dana na radnom mestu.

„Nakon razlaza, za oporavak je često potrebna distanca“, kaže Boing. Nije retkost da neko iz bivšeg para napusti kompaniju. Najčešće, to je niže rangirani zaposleni.

„Oni se lakše mogu premestiti u drugi deo. Ili potpuno da ga se odreknu“, kaže Boing.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.