Parovi koji rade ovu jednu stvar srećniji su u svojim vezama, a i žive duže

Studija, koju je vodila profesorka Kira S. Birdit sa Univerziteta u Mičigenu u SAD, otkrila je da parovi sa istim ili sličnim navikama pijenja žive duže od onih koji to ne čine, ali samo ako ne preteruju.

– Parovi koji redovno piju žive duže zajedno od onih veza u kojima nijedan partner ne pije ili samo jedan pije. Takođe, lagano opijanje predviđa bolju stopu preživljavanja među pojedincima i njihovim partnerima u poređenju sa uzdržavanjem od alkohola i obilnog pijenja – objasnio je profesor.

Birdit i njene kolege su do ovih podataka došli nakon proučavanja 4.656 parova, kako u braku, tako i u vanbračnoj zajednici. Svi ispitanici su bili stariji od 50 godina i svake dve godine popunjavali su poseban upitnik. Takođe, istraživači su zabeležili ko je od ispitanika preminuo. Istraživanje je trajalo od 1996. do 2016. godine.

Istraživači priznaju da im nije sasvim jasno zašto parovi koji redovno popiju po nekoliko pića zajedno žive duže, ali pretpostavljaju da je to povezano sa većim osećajem zajedništva, zadovoljstva i sreće u vezi.

– Može biti da parovi koji provode više slobodnog vremena zajedno, čak i uz umerenu konzumaciju alkohola, imaju bolji kvalitet braka – objasnila je profesorka Birdit, a prenosi Miror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.