U trendu

Peh sa kondomom

Kao da nije dovoljno veliki problem to što je mnoge muškarčine skoro nemoguće ubediti da upotrebe kondom (nije to za prave muškarce, ispod dostojanstva im je…), i kad se kondom koristi može doći do nezgode – prezervativ može da pukne ili da sklizne. Tada je najbolje brzo reagovati.

Naravno, ne mislimo da treba da paničite – desilo se, nije smak sveta. Ne bi, međutim, bilo loše da oboje odmah operete genitalije, jer tako smanjujete verovatnoću da dođe do infekcije. Prilikom pranja je potreban oprez – uz previše trljanja mogao bi se postići kontraefekat; naime, mogu se napraviti ranice koje će povećati šansu da se za vas „zakači“ nešto što ne bi trebalo. Osim toga, žene prevelikom količinom trljanja rizikuju da iz vagine uklone i one „dobre“ bakterije, pa da zbog toga poremete prirodnu zaštitu ove regije.

Sledeći korak je uzeti pilule „za dan posle“, kako ne bi došlo do neželjene trudnoće. Ukoliko se uzmu u roku od 72 sata nakon „baksuznog“ odnosa, imate 89% šanse da sprečite neželjeno začeće. Ove pilule može da prepiše ginekolog, nekad i lekar opšte prakse, ili se mogu dobiti u savetovalištu za žene.

Treći korak najduže traje. U roku od nedelju dana treba uraditi testove na hlamidiju i gonoreju, a za tri meseca ih ponoviti, kako biste bili sigurni. Uobičajeno uzimanje briseva kod ginekologa prosto se podrazumeva, a možete razgovarati s njim i o testovima na polno prenosive bolesti do kojih može doći dodirom kože na kožu (herpes, humani papiloma virus). Ukoliko ste u monogamnoj vezi i sigurni ste u zdravlje partnera, sve ove analize možete i da preskočite, ali ako imate razloga da se osećate nesigurno, obavezno ih obavite – ako se otkriju u početnoj fazi, bolesti se mnogo lakše i brže leče i naprave znatno manju štetu u organizmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.