U trendu

Počistite za sobom

Jedna od stvari koje žene prilično nerviraju u vezi jeste kada on odbija da počisti za sobom; nekada se dešava i obrnuta situacija, da je ona ta koja ne čisti za sobom. A odrasla osoba bi trebalo da ume da pospremi nered koji je sama napravila i da ne očekuje da neko drugi čisti za njom, osim ako plaća kućnu pomoćnicu za to.

Ne govorimo sad o tome da neko želi da pločice u kuhinji u svakom trenutku blistaju i da kuća bude bleštava i čista kao apoteka. Govorimo o tome da je krajnje iritirajuće skupljati za odraslom osobom kao da je malo i razmaženo dete, a onda postane i teško videti tu osobu kao odraslu i kao ravnopravnog partnera – kako može da vam bude ravnopravan neko ko ne ume ni krpu da vrati na mesto, ni fioku da zatvori nakon što iz nje uzme ono što mu je potrebno?

To nema veze s tim koliko ko vremena provodi na radnom mestu pa je posle toga umoran; to je jednostavno nedostatak poštovanja, i kao takav vređa i povređuje.
Kod nekih parova postoji dogovor da će nekad čistiti i spremati on, a nekad ona. Ako taj dogovor funkcioniše i oboje ga poštuju, to je sasvim u redu. Kod nekih parova postoji dogovor da više sprema po kući onaj ko manje vremena provodi na poslu, bilo da je to on ili ona. I taj dogovor je sasvim u redu. Dokle god postoji (prećutni ili izrečeni) dogovor kojim su oboje zadovoljni, to je sasvim u redu. Ono što nije u redu jeste kada se neko „pravi blesav“ i izbegava kućne obaveze, a živi u toj kući, prlja u toj kući, i nije teško bolestan niti invalid pa da je fizički nesposoban da pospremi za sobom.

Kad nešto uprljate ili napravite nered, pospremite za sobom. Kada nešto uzmete, operite posle upotrebe ako je potrebno, ili ga vratite na mesto, ne spuštajte ga bilo gde. Pospremite za sobom i, osim ako vas dvoje imate drugačiji dogovor, nemojte pospremati za njom/njim. Ne morate da spremate za odraslom osobom kojoj niste kućna pomoćnica – a onda ćete se vremenom manje nervirati što vas voljena osoba tretira kao bedinerku, jer joj, bez ikakvih pridika i zvocanja, nećete dopustiti da vas tako tretira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.