Ljubavni jadi

Vaša dobra prijateljica ili dobar prijatelj donedavno su bili u vezi. Možda vam je ta veza jako lepo izgledala, možda ste i venčanje očekivali, a možda vam se njihov partner ili partnerka od početka nisu dopadali, mislili ste da nisu dovoljno dobri za takvu sjajnu osobu kao što su vaš prijatelj ili prijateljica – samo ste znali i da nema nikakvog smisla da tako nešto i kažete. Koji god da je slučaj u pitanju, ta veza je gotova i vaš prijatelj ili prijateljica jako pate.
Nemojte stajati sa strane niti se izgovarati pretrpanim dnevnim rasporedom! Vama draga osoba pati i trebalo bi da joj pomognete koliko možete – da ste vi u sličnoj situaciji, i vama bi prijala pomoć, zar ne? Izuzetak je jedino ako ta prijateljica ili prijatelj malo-malo pa su u ovakvoj situaciji „slomljenog srca“ zbog okončane veze. Tada bi im, možda, bolje došla pomoć kompetentnog stručnjaka.
Kako pomoći? Zavisi od toga kakva je osoba prijatelj ili prijateljica. Neki više vole da boluju sami – i njima prija povremena pažnja, ali samo ako je kratka, zato biste takvoj osobi mogli povremeno da odnesete omiljenu hranu ili da je odvedete u bioskop, na utakmicu, na kafu. Koliko da se povremeno podseti da nije sama na svetu i da postoji neko kome je stalo do nje.
Ako se radi o druželjubivijoj osobi, njoj bi trebalo pomoći da se ne zavuče u kuću na duže od dve nedelje. Osmislite joj neke aktivnosti, uzimajući u obzir njene sklonosti. Možete pokušati da joj nađete dodatni poslić, ili da zajedno s njom upišete kurs nekog stranog jezika (koristiće i vama), zajednička ispijanja kafe ili odlasci na pivo se podrazumevaju, uz slušanje žalbi i prisećanja i savetovanje šta i kako dalje.
S vremenom, videćete kako se vaš prijatelj ili prijateljica „vraćaju u život“, kako se ponovo smeju, kako su opet u stanju da razmišljaju i o drugim stvarima a ne samo o neuspeloj vezi. Tada ćete znati da vam se vratila vama draga osoba, pa ćete se i vi osećati bolje. Da i ne spominjemo da će vam ovakva akcija doneti osećaj sigurnosti da, ako sličan „brodolom“ zadesi i vas, nećete biti sami na svetu, već će postojati neka dobra duša spremna da vam pomogne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.