U trendu

Prepričavanje doživljenog partneru

Žene vole da pričaju. Vole da ćaskaju. Dve žene su u stanju satima da pričaju, razmenjujući i najsitnije novosti. Muškarcima koji slušaju ženske razgovore često može da ništa ne bude jasno – zašto Ana sluša Jeleninu priču o tome šta se dešava u Jeleninom komšiluku, kad Ana i ne poznaje Jelenin komšiluk, a ne radi se o tome da taj komšiluk na neki način ugrožava Jelenu?

Ono što muškarcima takođe nije jasno je zašto im partnerka priča i o najsitnijim detaljima onoga što joj se desilo u toku dana – nije valjda da stvarno veruje da njega zanima to što daktilografkinja iza leđa svog šefa priča da mu žena i nije neka riba? Zašto ih žena toliko ispituje o onome što se njima dešavalo u toku dana i insistira na detaljima kad oni samo kažu „bilo je u redu“ (ne, nema nameru da je smara pričom o tome da je šefova sekretarica razočarana što nije dobila povišicu, pa je neprijatna prema svima)?

Žene vole da partnerima ispričaju i najsitnije detalje jer veruju da tako povećavaju bliskost s njim – eto, on sada zna apsolutno sve što joj se dešavalo dok nije bio s njom. Muškarci, međutim, osim ako nisu patološki ljubomorni, toliko detalja smatraju zamornim i nepotrebnim – pa šta ako ne znaju i najsitniji detalj iz partnerkinog života? Nisu vezani pupčanom vrpcom, valjda svako ima prava na malo privatnosti.

Pored toga, ma koliko žena detaljno prepričala sve što joj se desilo, muškarac se neće osetiti kao da je s njom proživeo sve to. Samo je čuo njeno viđenje stvari, to je sve. Tako da, što se njega tiče, sitničavo prepričavanje detalja neće povećati bliskost između njih – eventualno može da ga iritira.

Opet, većina žena ne bi podnela da jednostavno ćuti. Niti bi, na njihovu sreću, muškarci želeli da one samo ćute. Sasvim je dovoljno da skrate priču. Kako znati šta da ispričate partneru, a da ga ne ugušite nepotrebnim detaljima? Nije tako teško – on će svakako želeti da čuje o stvarima koje su vam bitne, što znači da je dobra ideja da mu ispričate o onome na šta ste emotivno reagovale (teško da ste emotivno reagovale na to što je kafe kuvarici pukla čarapa). Za sve ostale priče, pa, imate prijateljice koje su podjednako željne razmene sitnih priča s posla kao i vi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.