U trendu

Preterana nesigurnost

Ima osoba koje su baš, baš nesigurne u sebe. To može da bude veliki problem, jer će zbog toga vrlo brzo svima postati zamorni – uključujući i potencijalne partnere. Nije da ljudi nemaju razumevanja za osećaj nesigurnosti, ali umirivanje tuđih strahova može jako brzo da dosadi.

Verovatno znate i sami kako se ponašaju oni koji su previše nesigurni. Recimo, kolege počnu sa zajedničkom kaficom bez te osobe (ona je otišla do toaleta), a ona odmah misli da je nekog nečim uvredila, da je ignorišu, kažnjavaju… Takva osoba će se nekad i za najboljeg prijatelja ili prijateljicu zakleti da joj tajno rade iza leđa. Partner ili partnerka ostaju duže na poslu ili su upisali neki kurs pa zato manje vremena provode s njima? Sigurno su tamo upoznali nekog i prevariće ih s tim nekim! I tako redom.
Sad, naravno da se svako ponekad oseti nesigurno – pa nismo Supermeni. Okolina, uključujući i partnera ili partnerku, imaće razumevanja za sitnije nesigurnosti i umirivaće vaše strahove. Međutim, kada je neko zbog nesigurnosti konstantno isprepadan (Zašto li me je tako pogledala? Ta žena za kojom se okrenuo na ulici – da li se nešto dešava između njih dvoje? Zašto je sinoć došao 15 minuta kasnije?), svima dosadi da tu osobu teše, da je smiruju, da svaki čas moraju da joj objašnjavaju da time-i-time nisu ništa loše mislili i da joj ne rade iza leđa. Partneru ili partnerki takve osobe je još i teže, zbog prirode njihovog odnosa – oni tek moraju svaki čas da se pravdaju za svaku sitnicu.
Šta učiniti ako ste vi toliko nesigurni? Poraditi na samopouzdanju (pomaže bavljenje sportom, bavljenje aktivnostima za koje znate da vam dobro idu, a ako je potrebno, možete razgovarati i sa stručnjakom – psihologom), i to što pre. U suprotnom, zaista ćete dobiti razloge da se osećate nesigurno, jer će se svi razbežati od vas ili vas izbegavati u najvećoj mogućoj meri – prijatelji i kolege ne žele da se svaki čas pravdaju, a voljena osoba ne želi da bude s nekim koga će konstantno morati da tretira kao malo dete koje tek što se probudilo iz košmara pa još uvek ne razlikuje sanjane prikaze od stvarnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.