Previše raspitivanja o novom dečku

Skoro da i nema žene koja bar u nekoj prilici, ako već ne i svaki put, nakon što je novi dečko pozove da izađu ne počne da se raspituje o njemu. U stvari, mnoge to učine i ranije. A to raspitivanje izgleda tako što kreću da ispituju sve koji bi išta mogli da znaju o njemu. Raspituju se za svaku sitnicu, svaki mogući i nemogući detalj, u zemljama razvijenog Zapada žene će čak i u internet pretraživač uneti ime svog novog dragog da vide mogu li tako nešto da otkriju… Koliko je ovaj postupak stvarno dobar?

U radoznalosti povodom vašeg novog dragog nema ničeg lošeg, ali previše raspitivanja o njemu može da ima negativne posledice. Ne mislimo toliko na to što bi on mogao da sazna da se raspitujete o njemu – nekim muškarcima bi to smetalo, neki bi bili polaskani, neki bi samo slegnuli ramenima. Problem je što, raspitujući se o njemu, unapred stvarate sliku o osobi koju još uvek ne poznajete dobro. Stvarate je na osnovu podataka koji bi mogli da budu zastareli, neprecizni, nepotpuni.

Pored toga, uskraćujete svom novom dragom mogućnost da vam informacije o sebi saopšti tempom koji njemu odgovara i iz sopstvenog ugla, a to bi moglo da mane koji su vam drugi spomenuli ili ne baš prijatne priče stavi u odgovarajući kontekst. Ukratko, efekat koji ovakvo raspitivanje može da ima jeste da sliku o njemu oformite na osnovu toga kako ga drugi vide, a ne na osnovu toga kako ga vidite vi.

Da ne bude zabune, neće biti problema da ponešto pitate o njemu, neke opšte podatke. Međutim, detaljno raspitivanje, ako do njega uopšte dođe, ipak bi trebalo da sačeka na to da, nakon pažljivog posmatranja i izvesnog vremena provedenog sa svojim novim dragim, same stvorite mišljenje o njemu. Tada će dodatni podaci koje raspitivanjem dobijete o njemu biti upravo to – dodatni podaci koji vam mogu delimično korigovati procenu, ali je ne mogu unapred formirati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.