U trendu

Previše tehnologije u vezi

Uz razvoj moderne tehnologije, naročito kad se o komunikaciji radi, može delovati vrlo lako da nekog upoznate i da s tom osobom konstantno budete u kontaktu čak i ako se fizički ne viđate naročito često. Međutim, to je mač sa dve oštrice – previše komunikacije uz pomoć tehnoloških pomagala može vam omesti, pa i uništiti sposobnost za komunikaciju uživo.
S tom osobom koju ste upoznali ne morate komunicirati samo uživo, možete koristiti i telefon, SMS poruke, Internet… Čak i ako ste oboje pretrpani obavezama, možete često siti da se isćaskate. Zvuči super, zar ne? Posledice mogu da budu prilično loše.
Jednim delom, problem je u tome što, ako svaki čas razmenjujete SMS poruke i četujete preko Interneta, kad se vidite uživo, i nemate nešto posebno da kažete jedno drugom. Već ste čuli sve moguće i nemoguće sitnice, šta je još ostalo da se kaže? Nekad se, u takvom odnosu, viđenja uživo svedu na seks, a nekad dođe do nelagodne tišine, i požurite svako svom domu – da biste nastavili da komunicirate elektronskim putem.
Drugim delom, problem je u tome što su komunikacija elektronskim putem i komunikacija uživo različite. Ako previše komunicirate elektronskim putem, zaboravljate kako se uopšte komunicira uživo; prilikom viđenja uživo osećate se spetljano i/ili previše izloženo i ranjivo. Recimo, jedna dama je došla dotle da čak nije više htela ni da se javi na mobilni telefon kad bi je pozvao njen dragi; umesto toga, svaki put bi mu poslala SMS poruku, jer je tako imala vremena da smisli zanimljiv i zabavan odgovor. Veze joj, uz takvu komunikaciju, nisu trajale naročito dugo.
Još jedan problem: savremena tehnologija omogućava da se lako povežete s bivšima. Pošto ste fizički udaljeni od njih, još je i lakše nego inače zaboraviti zbog čega ste raskinuli. I tako, u novoj ste vezi, a elektronskim putem flertujete s bivšima. To je flert na daljinu, i ne planirate nekakav fizički susret, a kamoli fizičko neverstvo, ali i ne želite da odustanete od takvog flerta, i sve više vaše energije i vaših emocija ide na taj flert-na-daljinu-s-bivšima odnos, umesto na vezu u kojoj ste. Normalno, ni veza u takvim okolnostima ne potraje.
Ne kažemo, tehnologija vam može pomoći u komunikaciji s voljenom osobom, ima svojih pogodnosti, ali bi ljubavni odnos ipak najviše trebalo da se odvija uživo – ukoliko želite da opstane i ukoliko želite da budete sposobni za ljubavni odnos, a ne samo za flert preko SMS poruka i preko Interneta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)