Preživeti probleme sa začećem

Od steriliteta se danas leči veliki broj parova. Svi se oni nadaju da će do začeća, a potom i rođenja toliko željenog deteta doći što pre, i taj period lečenja je težak, često i fizički i emotivno, za oba partnera. Zato ga treba nekako „preživeti“.
O medicinskom aspektu se već brinete, idete na testove, sledite uputstva različitih lekara, ali nije sve u tome. Veliki je pritisak kada ste već godinama u braku, oboje želite dete, a do trudnoće nikako da dođe. Pitate se hoće li uspeti, da li ćete ikada (i kada već jednom) čuti taj čuveni prvi plač i držati u naručju sopstveno dete. S panikom gledate na to koliko imate godina, koliko već godina pokušavate, kakve su vam šanse… Teško je, a kako vam je to samo vi znate, ili vam se bar tako čini.
Mnogo je ljudi prošlo kroz to kroz šta vi prolazite, ili upravo sada prolazi kroz to. I svima je teško. Ne pomaže ni saznanje da se ne treba nervirati, jer i stres može doprineti tome da teže dođe do začeća – da se čak dešavalo da do začeća dođe onda kada partneri svesno reše da više ne razmišljaju o tome, da samo pobegnu od svega na zajednički odmor i da se opuste. Šta pomaže, onda?
Ono što mnogima pomaže da emotivno prebrode ovaj period, koji može trajati godinama, jeste nalaženje grupe (grupa žena, grupa muškaraca, grupa parova) čiji članovi prolaze kroz nešto slično. Uglavnom ih je moguće naći preko Interneta, mada se možete raspitati već i u sopstvenom domu zdravlja ili na klinici u kojoj se lečite. U tim grupama upoznajete se s onima koji razumeju kroz šta prolazite, s kojima možete podeliti svoju muku, ali i mnogo više. Oni vas mogu podržati, a mogu i da podele s vama sopstvena iskustva o tome kako ostati pozitivan, kako se ne fokusirati samo na tu jednu stvar koja vam trenutno ne ide (bitna stvar, svakako, ali valjda ste još nešto pored osobe koja jako želi da postane roditelj), već punim plućima živeti i ostale aspekte svog života.
Život je mnogo toga i mnogo je toga što vas može radovati. A i to bepče, jednom kada se rodi, valjda treba da ima srećne roditelje koji umeju da ga nauče kako da se raduje mnogim lepim stvarima, ne samo tome što će jednom i ono postati mama ili tata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.